Znakovi bolesne jetre

Trenutno pregledavate Znakovi bolesne jetre
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 studenoga, 2023

Simptomi bolesne jetre

Bolesna jetra može izazvati različite simptome koji se mogu manifestirati na različite načine. Neki od najčešćih znakova bolesne jetre uključuju umor, gubitak apetita, mučninu i povraćanje. Također se može javiti i žutica, što je stanje koje uzrokuje žućkasto obojenje kože i očiju.

Bol i nelagoda

Bol u gornjem dijelu trbuha i nelagoda također su česti simptomi bolesne jetre. Ovi simptomi mogu biti konstantni ili se javljati periodično. Također se može javiti i oticanje trbuha, što je posljedica nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini.

Promjene u stolici i urinu

Bolesna jetra može utjecati na probavni sustav, što može rezultirati promjenama u stolici. Stolica može postati svijetle boje, a također se može javiti i proljev. Također se može primijetiti tamna boja urina, što je također znak oštećene jetre.

Promjene u tjelesnoj težini

Gubitak tjelesne težine može biti znak bolesne jetre. Oštećena jetra može utjecati na metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari, što može rezultirati neobjašnjivim gubitkom kilograma. S druge strane, neki ljudi s bolesnom jetrom mogu doživjeti i povećanje tjelesne težine zbog zadržavanja tekućine.

Promjene u raspoloženju

Bolesna jetra može utjecati na ravnotežu kemikalija u tijelu, što može rezultirati promjenama u raspoloženju. Depresija, anksioznost i razdražljivost mogu biti povezani s oštećenom jetrom.

Zaključak

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova bolesne jetre, važno je potražiti medicinsku pomoć. Rana dijagnoza i liječenje mogu pomoći u sprečavanju daljnjeg oštećenja jetre i poboljšanju općeg zdravlja.

  Ocijeni članak!