Ugovor koji nije overen kod notara

Trenutno pregledavate Ugovor koji nije overen kod notara
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 svibnja, 2023

Prednosti i nedostaci ugovora koji nije overen kod notara

Ugovor koji nije overen kod notara je pravno obvezujući dokument koji nije prošao kroz notarsku verifikaciju. Ovaj tip ugovora može biti koristan u određenim situacijama, ali također nosi određene rizike.

Prednosti:

1. Jednostavnost – Ugovor koji nije overen kod notara može biti brzo i jednostavno sastavljen. Nema potrebe za odlaskom kod notara i plaćanjem notarskih troškova.
2. Fleksibilnost – Strane u ugovoru imaju veću fleksibilnost u pregovaranju i prilagođavanju uvjeta ugovora, jer nisu ograničeni notarskim propisima.

Nedostaci:

1. Nepouzdanost – Ugovor koji nije overen kod notara može biti manje pouzdan jer nije prošao kroz stručnu provjeru notara. Postoji veća mogućnost da se u ugovoru pojave nejasnoće ili pravne rupe.
2. Izvršenje – Ako dođe do sporova ili kršenja ugovora, postupak izvršenja može biti složeniji i dugotrajniji ako ugovor nije overen kod notara. Sudovi mogu zahtijevati dodatne dokaze i postupke kako bi se ugovor smatrao valjanim.

U konačnici, odluka o tome hoće li se koristiti ugovor koji nije overen kod notara ovisi o specifičnim okolnostima i potrebama strana u ugovoru. Važno je pažljivo procijeniti prednosti i nedostatke prije donošenja odluke. U nekim slučajevima, savjetovanje sa stručnim pravnikom može biti korisno kako bi se osigurala pravna sigurnost i zaštita interesa svih uključenih strana.

  Ocijeni članak!