Znakovi na tastaturi

Trenutno pregledavate Znakovi na tastaturi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 studenoga, 2023

Znakovi na tastaturi

1. Tipke sa slovima

Tastatura je osnovni ulazni uređaj na računalu i koristi se za unos teksta, komandi i drugih simbola. Na tastaturi se nalaze mnogi znakovi koji su nam potrebni za pisanje na računalu. Prvi set znakova na tastaturi su tipke sa slovima, koje omogućuju unos svih slova abecede. Ovisno o jeziku, neki dodatni znakovi mogu biti dostupni putem posebnih tipki ili kombinacija tipki.

2. Brojevne tipke

Pored slovnih tipki, na tastaturi se nalazi i set brojevnih tipki. One su raspoređene u red iznad slovnih tipki i omogućuju unos brojeva. Standardno, brojevne tipke su raspoređene od 0 do 9. Pomoću kombinacija tipki, moguće je unijeti i druge simbole koji se nalaze na brojevnim tipkama, poput znakova interpunkcije ili matematičkih simbola.

3. Funkcijske tipke

Funkcijske tipke su posebne tipke na tastaturi koje imaju određene funkcije ovisno o programu ili operativnom sustavu. One se obično nalaze u gornjem dijelu tastature i označene su brojevima F1 do F12. Ovisno o programu, svaka funkcijska tipka može imati različitu ulogu. Na primjer, u web pregledniku, F5 se koristi za osvježavanje stranice, dok se u tekstualnom editoru F3 može koristiti za traženje.

4. Specijalne tipke

Specijalne tipke su tipke na tastaturi koje imaju posebne funkcije izvan standardnog unosa teksta. Primjeri specijalnih tipki uključuju tipku Caps Lock za prebacivanje između velikih i malih slova, tipku Shift za pritisak velikih slova i tipku Space za unos razmaka između riječi. Također, tu su i tipke poput Enter za potvrdu unosa, Backspace za brisanje teksta unatrag i Delete za brisanje naprijed.

5. Multimedijske tipke

Modernije tastature često imaju i dodatne multimedijske tipke koje omogućuju brz pristup određenim funkcijama računala ili reprodukciji medija. To mogu biti tipke za kontrolu glasnoće, reprodukciju glazbe ili videozapisa, pauziranje, zaustavljanje, prelazak na sljedeću ili prethodnu pjesmu, otvaranje web preglednika i slično.

Zaključak

Znakovi na tastaturi su ključni za unos teksta i komandi na računalu. Razumijevanje različitih znakova i njihovih funkcija može pomoći korisnicima da budu produktivniji i efikasniji u radu s računalom. Bez tih znakova, upotreba računala i pisanje na njemu bili bi znatno otežani.

  Ocijeni članak!