Što su trombociti i čemu služe?

Trenutno pregledavate Što su trombociti i čemu služe?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 listopada, 2024

Struktura trombocita

Trombociti, također poznati kao krvne pločice, su malene krvne stanice koje se formiraju u koštanoj srži. Imaju diskoidni oblik i nemaju jezgru. Njihova veličina varira, obično su promjera 1-3 mikrometra.

Funkcija trombocita

Glavna funkcija trombocita je sudjelovanje u procesu zgrušavanja krvi, tj. tromboze. Kada se krvna žila ošteti, trombociti se aktiviraju i prilijepe na oštećeno područje. Ovo priljepljivanje aktivira kaskadu koagulacijskih faktora i dovodi do stvaranja tromba, koji zaustavlja krvarenje i omogućava zacjeljivanje ozljede.

Trombociti također sudjeluju u procesu reparacije tkiva. Kada se dogodi ozljeda, trombociti oslobađaju razne faktore rasta i citokine koji potiču regeneraciju stanica i stvaranje novog tkiva.

Trombociti također igraju važnu ulogu u imunološkom sustavu. Oni mogu prepoznati i vezati se na patogene, kao što su bakterije i virusi, te ih uništiti. Također mogu regulirati upalne procese i imunološke reakcije.

Broj trombocita

Normalan broj trombocita u krvi odrasle osobe je između 150.000 i 450.000 po mikrolitri krvi. Ako je broj trombocita prenizak, može doći do povećanog krvarenja i problema sa zgrušavanjem krvi. S druge strane, ako je broj trombocita previsok, može doći do povećanog rizika od nastanka krvnih ugrušaka.

Trombocitopenija i trombocitoza

Trombocitopenija je stanje u kojem je broj trombocita u krvi ispod normalnog raspona. To može biti uzrokovano raznim faktorima, uključujući autoimune bolesti, kemoterapiju, infekcije ili genetske poremećaje. Trombocitoza je stanje u kojem je broj trombocita iznad normalnog raspona, a može biti uzrokovana upalnim bolestima, malignim tumorima ili reakcijom na operaciju.

Trombociti su ključni faktori u održavanju normalne funkcije zgrušavanja krvi i ozdravljenja ozljeda. Njihova struktura i funkcija čine ih vitalnim dijelom krvnog sustava.

  Ocijeni članak!