Čime se leptiri hrane

Trenutno pregledavate Čime se leptiri hrane
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2023

Neem cvjetovi

Leptiri se često hrane neem cvjetovima koji su bogati nektarom. Ovi cvjetovi imaju slatki miris koji privlači leptire. Neki leptiri, poput monarha, posebno su ovisni o neem cvjetovima za svoju prehranu.

Biljke domaćini

Svaka vrsta leptira ima svoje odabrane biljke domaćine na kojima polaže jaja i čije ličinke se hrane. Na primjer, kukci poput kukaca kupusara hrane se na kupusnjačama, dok se limunovac hrani na citrusnim biljkama. Ove biljke pružaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj ličinki.

Trulež

Neki leptiri se hrane trulim voćem, lišćem ili izmetom. Ova hrana pruža dodatne hranjive tvari i minerale koje su potrebne za njihovu prehranu. Primjeri takvih leptira su moljci i komarci.

Slatke tekućine

Leptiri također vole slatke tekućine poput nektara iz cvjetova, sokova iz voća ili meda. Ovi izvori hrane pružaju energiju koja je potrebna leptirima za letenje i održavanje njihovog metabolizma.

Vlaga

Neki leptiri se hrane vlagom koju pronalaze na mokrom tlu, lišću ili cvjetovima. Voda je važna za njihovu hidrataciju i održavanje ravnoteže elektrolita u tijelu.

Voće i sokovi

Leptiri često posjećuju voće poput banane, jagode i ananasa. Osim toga, sokovi voća također su privlačni za leptire zbog njihovog slatkog okusa i hranjivih tvari koje sadrže.

Neven

Neven je još jedna biljka koju leptiri vole. Njegovi svijetli cvjetovi privlače leptire, a nektar koji sadrže pruža im potrebnu hranu. Ova biljka je često popularan izbor među vrtlarima kako bi privukla leptire u vrt.

Čime se leptiri hrane ovisi o njihovoj vrsti i njihovim specifičnim prehrambenim potrebama. Njihova prehrana igra ključnu ulogu u njihovom rastu, razvoju i opstanku.

  Ocijeni članak!