Koji je najbolji vitamin D

Trenutno pregledavate Koji je najbolji vitamin D
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 svibnja, 2023

Uloga vitamina D u organizmu

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja. On je odgovoran za regulaciju apsorpcije kalcija i fosfata, što je ključno za razvoj i održavanje zdravih kostiju i zuba. Također, vitamin D ima važnu ulogu u imunološkom sistemu, regulaciji raspoloženja, smanjenju upala i prevenciji određenih bolesti.

Izvori vitamina D

Vitamin D može biti sintetiziran u koži pod utjecajem sunčeve svjetlosti. Međutim, sunčeva svjetlost nije uvijek dovoljna za proizvodnju dovoljne količine vitamina D, posebno u zimskim mjesecima ili područjima s malo sunčanih dana. Zbog toga je važno osigurati unos vitamina D putem hrane i dodataka prehrani. Namirnice bogate vitaminom D uključuju masnu ribu (poput lososa i skuše), jaja, mliječne proizvode i obogaćene žitarice. Dodaci prehrani mogu biti korisni za one koji ne mogu dobiti dovoljno vitamina D iz hrane ili sunčeve svjetlosti.

Različiti oblici vitamina D

Postoje dva glavna oblika vitamina D koji se koriste u dodacima prehrani: D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Vitamin D2 se nalazi u nekim biljkama, dok se vitamin D3 dobiva iz izlaganja kože sunčevoj svjetlosti ili iz životinjskih izvora poput ribe. Istraživanja su pokazala da je vitamin D3 učinkovitiji u podizanju razine vitamina D u krvi u usporedbi s vitaminom D2. Stoga, vitamin D3 se često smatra najboljim oblikom vitamina D za suplementaciju.

Preporučene doze vitamina D

Preporučene doze vitamina D mogu se razlikovati ovisno o dobi, spolu, zdravstvenom stanju i drugim faktorima. Općenito, Institut za medicinu preporučuje unos od 600 do 800 IU (međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno za odrasle osobe. Međutim, kod osoba s nedostatkom vitamina D ili drugim zdravstvenim stanjima, veće doze mogu biti potrebne pod nadzorom liječnika. Prije početka suplementacije vitaminom D, uvijek je najbolje konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom.

Zaključak

Vitamin D je važan nutrijent za održavanje zdravlja kostiju, imunološkog sustava i općeg blagostanja. Dostupan je putem sunčeve svjetlosti, hrane i dodataka prehrani. Vitamin D3 se smatra najboljim oblikom vitamina D za suplementaciju, ali individualne potrebe mogu se razlikovati. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani.

  Ocijeni članak!