Koji su neradni dani u RS

Trenutno pregledavate Koji su neradni dani u RS
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 lipnja, 2023

Neradni dani u RS

Republika Srpska (RS) je jedan od entiteta Bosne i Hercegovine koji ima svoje specifične neradne dane. Ovi dani su važni za građane RS jer predstavljaju priliku za odmor, proslavu i obilazak porodice i prijatelja. U nastavku su navedeni neki od najznačajnijih neradnih dana u RS:

1. Nova godina

Nova godina, 1. januar, je prvi dan u godini i praznuje se kao nacionalni praznik u RS. Ovaj dan je obilježen proslavama, vatrometom i druženjem.

2. Dan nezavisnosti

9. januar je Dan nezavisnosti RS i slavi se kao državni praznik. Ovaj dan označava proglašenje nezavisnosti RS 1992. godine.

3. Dan Republike

9. januar također se obilježava kao Dan Republike RS. Na ovaj dan se organiziraju svečane ceremonije, kulturni događaji i sportska takmičenja.

4. Praznik rada

Praznik rada, 1. maj, je međunarodni praznik rada koji se također slavi u RS. Ovaj dan se koristi za promoviranje radničkih prava i dostignuća.

5. Dan pobjede

9. maj je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovaj dan se slavi kao državni praznik u RS i obilježava kraj Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašističkim režimima.

6. Dan državnosti

25. novembar je Dan državnosti RS i slavi se kao nacionalni praznik. Ovaj dan označava proglašenje državnosti RS 1991. godine.

Osim navedenih dana, postoje i drugi manje značajni praznici i neradni dani koji se obilježavaju u RS. Građani RS mogu se informirati o svim neradnim danima putem službenih izvora i kalendara praznika.

  Ocijeni članak!