Koji su znakovi leukemije

Trenutno pregledavate Koji su znakovi leukemije
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 lipnja, 2023

Znakovi leukemije

Leukemija je ozbiljna vrsta raka koja utječe na krvne stanice i koštanu srž. Razumijevanje znakova i simptoma leukemije ključno je za ranu dijagnozu i liječenje. Iako su simptomi leukemije različiti kod svakog pojedinca, postoje neki zajednički znakovi na koje treba obratiti pažnju.

Umor i slabost

Umor i osjećaj slabosti su česti simptomi leukemije. Pacijenti se često žale na nedostatak energije i iscrpljenost, čak i nakon odmora i spavanja.

Povećane infekcije

Leukemija može oslabiti imunološki sustav, što dovodi do povećanog rizika od infekcija. Pacijenti s leukemijom često pate od čestih virusnih ili bakterijskih infekcija.

Povišena tjelesna temperatura

Povišena tjelesna temperatura ili vrućica često je prisutna kod pacijenata s leukemijom. To može biti znak upale ili infekcije uzrokovane smanjenim imunološkim odgovorom.

Gubitak tjelesne težine

Neobjašnjiv gubitak tjelesne težine može biti jedan od znakova leukemije. Pacijenti često gube apetit i mršave bez očiglednog razloga.

Povećani limfni čvorovi

Leukemija može uzrokovati povećanje limfnih čvorova, što se može primijetiti kao oticanje ili kvržica ispod kože. Ovo je često vidljivo na vratu, pazušnim jamama ili preponama.

Krvarenje i modrice

Leukemija može utjecati na normalno zgrušavanje krvi, što može rezultirati čestim krvarenjem iz nosa, desni ili drugih dijelova tijela. Pacijenti također mogu primijetiti pojavu modrica bez ikakvog vidljivog razloga.

Bolovi u kostima i zglobovima

Leukemija može uzrokovati bolove u kostima i zglobovima. Pacijenti se često žale na bolove u zglobovima, leđima ili kostima, što može biti znak prisutnosti leukemije.

Promjene u koži

Leukemija može utjecati na kožu, uzrokujući promjene poput crvenila, osipa ili modrica koje se teško zacjeljuju. Ove promjene mogu biti primijetljive na različitim dijelovima tijela.

Promjene u apetitu

Leukemija može utjecati na apetit pacijenta. Pacijenti mogu osjetiti promjene u apetitu, uključujući gubitak ili povećanje apetita.

Sumiranje

Leukemija je ozbiljna bolest koja zahtijeva pravovremenu dijagnozu i liječenje. Znakovi leukemije mogu se razlikovati, ali je važno obratiti pažnju na simptome poput umora, povećanih infekcija, povišene tjelesne temperature, gubitka tjelesne težine, povećanih limfnih čvorova, krvarenja i modrica, bolova u kostima i zglobovima, promjena u koži i promjena u apetitu. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, trebate se obratiti svom liječniku radi daljnje evaluacije i dijagnoze.

  Ocijeni članak!