Kojim su posjedima upravljali Frankopani

Trenutno pregledavate Kojim su posjedima upravljali Frankopani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 travnja, 2023

Povijest Frankopana

Frankopani su bila jedna od najmoćnijih plemićkih obitelji u Hrvatskom kraljevstvu tijekom srednjeg vijeka. Njihovo porijeklo vodi sve do 12. stoljeća, kada su se prvi put pojavili kao vazali hrvatskih kraljeva. Obitelj je postala poznata po svojoj političkoj moći, ali i po velikim posjedima koje su posjedovali i upravljali.

Posjedi Frankopana

Frankopani su imali širok raspon posjeda diljem Hrvatskog kraljevstva. Njihovi posjedi obuhvaćali su brojne gradove, utvrde, zemljišta i imanja. Među najpoznatijim posjedima Frankopana bili su Krk, Trsat, Crikvenica, Novi Vinodolski, Ozalj, Brod na Kupi i Kraljevica.

Upravljanje posjedima

Frankopani su bili vrlo sposobni upravitelji svojih posjeda. Imali su dobro organiziranu administraciju koja se brinula o svakodnevnim poslovima vezanim za posjede. Na čelu uprave bio je član obitelji Frankopan, obično najstariji sin ili drugi nasljednik. Upravitelji su bili odgovorni za prikupljanje poreza, održavanje posjeda i rješavanje pravnih pitanja.

Kulturni utjecaj

Frankopani su ne samo upravljali posjedima, već su također bili veliki meceni umjetnosti i kulture. Pod njihovom potporom, gradovi na njihovim posjedima postali su središta kulturnog razvoja. Podigli su brojne crkve, dvorce i druge građevine koje su postale simbolom njihove moći i bogatstva.

Kraj Frankopana

Sa sve većim utjecajem Habsburške Monarhije i promjenom političkih prilika u Europi, moć Frankopana počela je opadati. Nakon zavjere koju su organizirali protiv Habsburške Monarhije, obitelj Frankopan je izgubila svoje posjede i političku moć. Posljednji članovi obitelji bili su pogubljeni 1671. godine, označivši kraj jedne od najmoćnijih plemićkih obitelji u hrvatskoj povijesti.

  Ocijeni članak!