Što su alge?

Trenutno pregledavate Što su alge?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 svibnja, 2023

Općenito o algama

Alge su raznolika skupina organizama koje se nalaze u vodenom svijetu. One predstavljaju jedan od najstarijih oblika života na Zemlji i igraju važnu ulogu u ekosustavima. Alge se mogu pronaći u slatkim i slanim vodama, kao i na kopnu u obliku mahovina ili lišajeva.

Raznolikost algi

Alge se mogu podijeliti u nekoliko glavnih skupina, uključujući zelene alge, smeđe alge, crvene alge, plave alge i dijatomeje. Svaka skupina ima svoje karakteristike i specifične adaptacije na okoliš.

Uloga algi u ekosustavima

Alge su ključni proizvođači u vodenim ekosustavima. One koriste proces fotosinteze kako bi pretvorile sunčevu energiju u hranu i kisik. Osim što su izvor hrane za mnoge organizme, alge također proizvode velike količine kisika koji je bitan za opstanak ostalih živih bića.

Korištenje algi u industriji

Alge imaju široku primjenu u industriji. One se koriste u prehrambenoj industriji kao sastojak hrane i dodatak prehrani. Također se koriste u proizvodnji kozmetičkih proizvoda, farmaceutskim preparatima i biogorivima. Njihove jedinstvene karakteristike čine ih vrijednim resursom za različite svrhe.

Utjecaj algi na okoliš

Alge mogu imati pozitivan i negativan utjecaj na okoliš. S jedne strane, alge su važan dio prirodnih ekosustava i pridonose održavanju ravnoteže. S druge strane, prekomjerni rast algi može dovesti do eutrofikacije vodenih tijela, što može imati štetne posljedice na ostale organizme u ekosustavu.

Zaključak

Alge su fascinantni organizmi koji igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosustava. Njihova raznolikost i korisnost čine ih važnim istraživačkim područjem, a istovremeno nas podsjećaju na važnost očuvanja vodenih ekosustava.

  Ocijeni članak!