Koliko državljana BiH može boraviti u EU

Trenutno pregledavate Koliko državljana BiH može boraviti u EU
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 srpnja, 2024

Pravila slobode kretanja unutar EU

Pravila slobode kretanja unutar Europske unije omogućuju državljanima članica EU da slobodno putuju, borave i rade u bilo kojoj zemlji članici. Međutim, pravila slobode kretanja primjenjuju se samo na državljane zemalja članica, dok državljani trećih zemalja, poput Bosne i Hercegovine, podliježu drugim pravilima.

Državljani BiH i pravila boravka u EU

Državljani Bosne i Hercegovine koji žele boraviti u Europskoj uniji moraju se pridržavati pravila koja se odnose na ulazak i boravak u pojedinoj zemlji članici. Svaka zemlja članica ima vlastite propise i uvjete koje državljani BiH moraju ispuniti kako bi dobili dozvolu boravka.

Viza i dozvola boravka

Većina zemalja članica EU zahtijeva od državljana BiH da posjeduju vizu kako bi mogli ulaziti i boraviti u njihovoj zemlji. Vize se izdaju za određeni period, a državljani BiH moraju se pridržavati uvjeta koje viza propisuje.

Pravilo 90/180 dana

Općenito, državljani BiH mogu boraviti u zemljama članicama EU bez vize do 90 dana u razdoblju od 180 dana. To znači da državljani BiH mogu putovati u EU i boraviti tamo najviše 90 dana u kontinuiranom periodu od šest mjeseci. Nakon što istekne tih 90 dana, državljani BiH moraju napustiti EU ili se prijaviti za produženje boravka u skladu s propisima pojedine zemlje članice.

Rad i boravak na duže vrijeme

Za državljane BiH koji žele raditi i boraviti na duže vrijeme u nekoj zemlji članici EU, potrebno je dobiti radnu dozvolu i dozvolu boravka. Postupak za dobivanje tih dozvola može varirati od zemlje do zemlje, ali obično uključuje provjeru kvalifikacija i radne ponude.

Preporučuje se konzultacija s nadležnim tijelima

Obzirom na složenost pravila i uvjeta boravka u EU za državljane BiH, preporučuje se konzultacija s nadležnim tijelima, poput veleposlanstva ili konzulata zemlje u koju želite putovati ili boraviti. Oni će vam pružiti najnovije informacije i savjete vezane uz ulazak i boravak u EU.

  Ocijeni članak!