Na koji način rukujemo vatrogasnim aparatom prilikom gašenja požara

Trenutno pregledavate Na koji način rukujemo vatrogasnim aparatom prilikom gašenja požara
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 lipnja, 2023

Odabir ispravnog vatrogasnog aparata

Vatrogasni aparati su dizajnirani za gašenje različitih vrsta požara. Prije nego što počnete rukovati vatrogasnim aparatom, važno je pravilno odabrati odgovarajući aparat za vrstu požara s kojom se suočavate. Postoje različiti tipovi aparata, kao što su aparati za gašenje požara na temelju vode, praška ili plina. Svaki od tih aparata ima specifične karakteristike i koristi se za određene vrste požara.

Pravilno rukovanje vatrogasnim aparatom

Kada se suočite s požarom i imate ispravan vatrogasni aparat, važno je znati kako ga pravilno koristiti. Evo nekoliko koraka koje trebate slijediti:

1. Provjerite pritisak: Prije upotrebe, provjerite pritisak u vatrogasnom aparatu kako biste bili sigurni da je dovoljan za gašenje požara.
2. Udaljite se od vatre: Držite se na sigurnoj udaljenosti od požara kako biste izbjegli ozljede.
3. Uhvatite aparat: Čvrsto držite vatrogasni aparat za ručku ili ručicu kako biste imali kontrolu prilikom prskanja sredstva za gašenje.
4. Usmjerite mlaz: Usmjerite mlaz sredstva za gašenje prema korijenu požara, a ne prema plamenu. Cilj je ugasiti izvor požara.
5. Prskajte ravnomjerno: Prskajte sredstvo za gašenje ravnomjerno preko požara dok se ne ugasi. Držite se na sigurnoj udaljenosti od požara i nastavite prskati dok ne budete sigurni da je požar u potpunosti ugašen.

Nakon korištenja vatrogasnog aparata

Kada ste uspješno ugasili požar, važno je poduzeti nekoliko koraka kako biste osigurali sigurnost i spriječili ponovno izbijanje požara:

1. Provjerite okolinu: Pazite da nema preostalih plamenova ili dima u blizini. Ako primijetite bilo kakve znakove ponovnog izbijanja požara, odmah obavijestite vatrogasnu službu.
2. Provjerite aparat: Nakon upotrebe, provjerite vatrogasni aparat kako biste bili sigurni da je ispravan i spreman za sljedeću situaciju.
3. Pripremite izvještaj: Ako se požar dogodio u zgradi ili objektu, pripremite izvještaj o incidentu i podijelite ga s nadležnim osobama kako bi se poduzele potrebne mjere za sprječavanje budućih požara.

Rukovanje vatrogasnim aparatom zahtijeva pažnju, znanje i brzu reakciju. Slijedeći ove smjernice, možete pomoći u suzbijanju požara i spašavanju života i imovine.

  Ocijeni članak!