Znakovi navoda

Trenutno pregledavate Znakovi navoda
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 lipnja, 2024

Upotreba znakova navoda

Znakovi navoda su interpunkcijski znakovi koji se koriste za označavanje citata ili izraza koji se koriste u prenesenom značenju. Postoje dva osnovna oblika znakova navoda: “dupli” i ‘jednostruki’.

Dupli znakovi navoda

Dupli znakovi navoda se najčešće koriste u engleskom jeziku, dok se u hrvatskom jeziku preferiraju jednostruki znakovi navoda. Međutim, oba oblika su ispravna i prihvaćena u oba jezika.

Jednostruki znakovi navoda

Jednostruki znakovi navoda se često koriste u hrvatskom jeziku. Oni se koriste za označavanje citata unutar citata, ili kada je već korišten dupli znak navoda.

Alternativna upotreba znakova navoda

Pored svoje osnovne funkcije označavanja citata, znakovi navoda se također koriste u različitim kontekstima. Na primjer, mogu se koristiti za označavanje naslova knjiga, članaka ili pjesama, ili za naglašavanje određenih riječi ili izraza.

Pravila za upotrebu znakova navoda

Pravila za upotrebu znakova navoda mogu se razlikovati između jezika i stilova pisanja. U nekim jezicima, kao što je engleski, preferira se upotreba duplih znakova navoda za označavanje citata, dok se u drugim jezicima, kao što je hrvatski, preferira upotreba jednostrukih znakova navoda. Važno je pridržavati se pravila jezika i stila pisanja koji se koristi.

Zaključak

Znakovi navoda su važan dio pisane komunikacije. Pravilna upotreba znakova navoda pomaže u jasnom označavanju citata i izraza te doprinosi razumijevanju i kvaliteti teksta.

  Ocijeni članak!