Odakle Hrvatska dobiva struju

Trenutno pregledavate Odakle Hrvatska dobiva struju
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2023

Termoelektrane

Termoelektrane su jedan od glavnih izvora električne energije u Hrvatskoj. One koriste fosilna goriva poput ugljena, nafte i plina kako bi proizvele toplinsku energiju koja se potom pretvara u električnu energiju. Termoelektrane pružaju znatan udio u ukupnoj proizvodnji struje u zemlji.

Hidroelektrane

Hrvatska također ima značajan broj hidroelektrana koje koriste snagu vode za proizvodnju električne energije. Hidroelektrane su održivi izvor energije jer koriste obnovljive izvore i ne zagađuju okoliš. One su posebno važne tijekom kišnih razdoblja kada se akumulira velika količina vode u jezerima koja se potom koristi za generiranje struje.

Vjetroelektrane

Vjetroelektrane su sve popularniji izvor električne energije u Hrvatskoj. One koriste snagu vjetra za okretanje turbina koje generiraju električnu energiju. Vjetroelektrane su čiste i obnovljive, te značajno doprinose smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša.

Solarni paneli

Solarni paneli su također sve više korišten izvor električne energije u Hrvatskoj. Oni pretvaraju sunčevu energiju u električnu energiju putem fotonaponskih ćelija. Solarni paneli su ekološki prihvatljivi i mogu se postaviti na krovove zgrada ili na otvorenom prostoru kako bi iskoristili maksimalnu količinu sunčeve energije.

Interkonektori

Hrvatska je povezana s susjednim zemljama putem interkonektora, što omogućuje uvoz i izvoz električne energije. Ovi interkonektori pomažu u održavanju stabilnosti elektroenergetskog sustava i osiguravaju kontinuiranu opskrbu strujom.

Udio obnovljivih izvora

Posljednjih godina, udio obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj je značajno porastao. Osim hidroelektrana, vjetroelektrana i solarnih panela, tu su i drugi izvori poput biomase i bioplina koji također doprinose proizvodnji struje.

Hrvatska nastoji povećati udio obnovljivih izvora energije u svojem energetskom miksu kako bi smanjila ovisnost o fosilnim gorivima i doprinijela zaštiti okoliša.

  Ocijeni članak!