Što je esenski kruh

Trenutno pregledavate Što je esenski kruh
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 svibnja, 2023

Povijest esenskog kruha

Esenski kruh je vrsta kruha koja ima dugu povijest u prehrani. Izvorno se pripisuje drevnom židovskom zajedničkom vjerskom pokretu poznatom kao eseni. Eseni su bili poznati po svojim asketskim životnim stilovima i strogoj prehrani. Esenski kruh je bio jedan od temeljnih elemenata njihove prehrane.

Proces izrade esenskog kruha

Esenski kruh se priprema na poseban način. Umjesto tradicionalnog kvasca, koristi se proces fermentacije koji uključuje klijanje pšenice. Nakon što se pšenica klija, melje se u fini prah koji se zatim miješa s vodom kako bi se formirala tijesto. Tijesto se oblikuje u pločice i suši na niskim temperaturama kako bi se sačuvali hranjivi sastojci.

Prednosti esenskog kruha

Esenski kruh se često smatra zdravijom alternativom u odnosu na konvencionalni kruh. Proces klijanja pšenice povećava hranjivu vrijednost kruha, čineći ga bogatim vlaknima, proteinima i esencijalnim hranjivim tvarima. Također, fermentacija može pomoći u razgradnji glutena, što ga čini prihvatljivim izborom za osobe koje su osjetljive na gluten.

Primjena esenskog kruha

Esenski kruh se može koristiti na različite načine u prehrani. Može se jesti samostalno ili se može koristiti kao zamjena za tradicionalni kruh u sendvičima ili tostiran za doručak. Također se može koristiti za pripremu zdravih grickalica ili kao baza za pizze i focaccie.

Zaključak

Esenski kruh je zdrava i hranjiva alternativa u odnosu na tradicionalni kruh. Njegov proces izrade i hranjiva vrijednost čine ga popularnim izborom među onima koji žele promicati zdravu prehranu. Isprobajte esenski kruh i uživajte u njegovim prednostima za vaše zdravlje i dobrobit.

  Ocijeni članak!