Kakva je bila oblika hrvatske glagoljice

Trenutno pregledavate Kakva je bila oblika hrvatske glagoljice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 rujna, 2023

Povijest glagoljice

Glagoljica je bila pismo koje se koristilo u Hrvatskoj tijekom srednjeg vijeka. Poznata je po svom jedinstvenom izgledu i obliku slova. Glagoljica je nastala u 9. stoljeću i bila je temeljno pismo hrvatskog kulturnog identiteta sve do uvođenja latinice u 19. stoljeću.

Oblik slova

Slova glagoljice imala su zaobljeni oblik i bila su pisana velikim brojem zakrivljenih linija. Neki oblici slova su slični grčkim slovima, dok su drugi jedinstveni za glagoljicu. Glagoljica je bila vrlo estetski privlačna i umjetnički izrađena, s mnogo detalja i ukrasa.

Varijacije oblika

Glagoljica je imala nekoliko varijacija oblika koje su se koristile na različitim područjima. Najpoznatije su hrvatska, češka i dalmatinska glagoljica. Hrvatska glagoljica se isticala svojim zaobljenim i elegantnim oblikom slova, dok su češka i dalmatinska glagoljica imale nešto drugačiji stil.

Upotreba glagoljice

Glagoljica se koristila za pisanje crkvenih tekstova, kao i za prijevod Biblije na hrvatski jezik. Također se koristila za pisanje isprava, knjiga, natpisa i drugih važnih dokumenata. Glagoljica je imala važnu ulogu u očuvanju hrvatske kulture i jezika tijekom srednjeg vijeka.

Pad u zaborav

U 19. stoljeću, glagoljica je postupno zamijenjena latinicom kao službenim pismom u Hrvatskoj. To je rezultiralo smanjenom upotrebom glagoljice i njenim postupnim padom u zaborav. Unatoč tome, glagoljica je ostala važan simbol hrvatskog kulturnog nasljeđa i koristi se u umjetnosti i dizajnu kao inspiracija.

  Ocijeni članak!