Koliko se ECTS bodova može prenijeti

Trenutno pregledavate Koliko se ECTS bodova može prenijeti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 kolovoza, 2023

ECTS bodovi i njihova važnost

ECTS bodovi, ili European Credit Transfer and Accumulation System bodovi, predstavljaju standardiziranu mjeru koja se koristi u visokoškolskom obrazovanju kako bi se olakšao prijenos i usporedba studijskih programa među različitim institucijama. Ovi bodovi omogućavaju studentima da lakše prate svoj napredak i omogućuju mobilnost među sveučilištima u Europi.

Prijenos ECTS bodova

Prijenos ECTS bodova omogućuje studentima da prenesu postignute bodove s jedne institucije na drugu. Koliko se ECTS bodova može prenijeti ovisi o pravilima i politikama pojedine institucije, kao i o dogovoru između institucija uključenih u prijenos.

Pravila i ograničenja prijenosa

Svaka institucija ima vlastite smjernice i pravila o prijenosu ECTS bodova. Uobičajeno je da se veći broj bodova može prenijeti za predmete koji su veoma slični ili ekvivalentni u odnosu na studijski program na drugoj instituciji.

Neke institucije također mogu imati ograničenje maksimalnog broja bodova koji se mogu prenijeti. Na primjer, određena institucija može dozvoliti prijenos do 30 ECTS bodova iz drugih sveučilišta.

Postupak prijenosa

Postupak prijenosa ECTS bodova obično uključuje sljedeće korake:
1. Student se konzultira s odgovornim osobama na svojoj matičnoj instituciji kako bi dobio informacije o pravilima i postupku prijenosa.
2. Student prikuplja potrebnu dokumentaciju, kao što su transkripti ocjena i opisi predmeta koje je pohađao.
3. Student podnosi zahtjev za prijenos bodova instituciji na koju želi prenijeti bodove.
4. Institucija razmatra zahtjev i donosi odluku o prijenosu bodova.

Zaključak

Prijenos ECTS bodova omogućuje studentima da iskoriste svoje postignuće na jednoj instituciji i nastave studij na drugoj. Važno je da se studenti konzultiraju s odgovornim osobama na obje institucije kako bi se informirali o pravilima i postupku prijenosa bodova.

  Ocijeni članak!