Što je Xanax

Trenutno pregledavate Što je Xanax
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 lipnja, 2023

Upotreba Xanaxa

Xanax je lijek koji se koristi kao anksiolitik, odnosno za suzbijanje anksioznosti i napetosti. Također spada u grupu benzodiazepina, koji su poznati po svojim sedativnim i hipnotičkim svojstvima. Xanax se propisuje za liječenje različitih stanja, uključujući generaliziranu anksioznost, panični poremećaj i socijalnu anksioznost.

Mehanizam djelovanja

Xanax djeluje na središnji živčani sustav, povezujući se s receptorskim mjestima za neurotransmiter GABA (gama-aminomaslačna kiselina). Ovaj mehanizam smanjuje aktivnost neurona u mozgu, što rezultira smirivanjem anksioznosti i olakšanjem napetosti.

Nuspojave i upozorenja

Kao i kod svih lijekova, Xanax može imati nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju pospanost, vrtoglavicu, umor i smanjenu koncentraciju. Također, dugotrajna upotreba Xanaxa može dovesti do ovisnosti, pa je važno slijediti upute liječnika i ne prekoračivati propisanu dozu. Također se treba izbjegavati istovremena upotreba alkohola i drugih depresiva, jer to može pojačati sedativne učinke Xanaxa.

Zaključak

Xanax je anksiolitik koji se koristi za liječenje anksioznosti i napetosti. Kao benzodiazepin, djeluje na središnji živčani sustav smanjujući aktivnost neurona u mozgu. Iako je učinkovit, Xanax ima nuspojave i može izazvati ovisnost, pa se treba koristiti pod nadzorom liječnika. Važno je pridržavati se propisane doze i izbjegavati istovremenu upotrebu alkohola i drugih depresiva.

  Ocijeni članak!