Tko su gnostici

Trenutno pregledavate Tko su gnostici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2024

Povijest gnosticizma

Gnosticizam je duhovni pokret koji je nastao u prvom stoljeću i koji je bio široko rasprostranjen u antičkom svijetu. Gnostici su bili skupina ljudi koji su vjerovali u posebno znanje (gnosis) koje je trebalo osloboditi pojedinca od materijalnog svijeta i približiti ga duhovnom.

Temeljni koncepti gnosticizma

Gnostici su vjerovali u dualističku prirodu svijeta, u kojem postoji jasna podjela između materijalnog i duhovnog. Oni su smatrali da je materijalni svijet loš i prožet zlom, dok je duhovni svijet dobar i čist. Gnosticizam je također promovirao ideju reinkarnacije i postojanje viših duhovnih entiteta.

Gnostički spisi i tekstovi

Gnostici su imali svoje vlastite spise i tekstove koji su se razlikovali od tradicionalnih religijskih tekstova. Neki od najpoznatijih gnostičkih spisa su Nag Hammadi spisi, koji su otkriveni 1945. godine. Ti spisi sadrže različite priče, učenja i mitove koji su karakteristični za gnostiku religiju.

Utjecaj gnosticizma

Gnosticizam je imao značajan utjecaj na različite religijske i filozofske tradicije. Neki elementi gnosticizma mogu se pronaći u kršćanstvu, posebno u ranim kršćanskim sektama poput gnosticizma. Također je utjecao na neke heretičke pokrete u povijesti, kao što su katarizam i bogumilstvo. Danas se gnostici i dalje bave svojim duhovnim praksama i filozofijom, iako njihov broj nije velik.

  Ocijeni članak!