Znaci epilepsije

Trenutno pregledavate Znaci epilepsije
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 lipnja, 2024

Znaci epilepsije

Epilepsija je neurološki poremećaj koji se karakterizira ponavljajućim epileptičkim napadajima. Ovi napadaji mogu se manifestirati na različite načine, ovisno o području mozga koje je zahvaćeno. U ovom članku ćemo istražiti neke od najčešćih znakova i simptoma epilepsije.

1. Konvulzije

Konvulzije su jedan od najpoznatijih znakova epilepsije. One se manifestiraju kao nekontrolirani i ritmički mišićni grčevi koji mogu utjecati na cijelo tijelo ili samo na određene dijelove tijela. Konvulzije mogu biti popraćene gubitkom svijesti, grčenjem čeljusti, penjanjem očiju i gubitkom kontrole nad mokrenjem ili defekacijom.

2. Promjene svijesti

Epileptički napadaji često uzrokuju promjene svijesti. Osoba može izgubiti kontakt s okolinom, postati dezorijentirana, konfuzna ili imati osjećaj deja-vua. Neke osobe koje pate od epilepsije mogu doživjeti kratkotrajnu amneziju ili napadaje panike tijekom napadaja.

3. Osjetilne promjene

Epilepsija može utjecati na osjetila i izazvati razne promjene. To može uključivati vizualne halucinacije, osjećaj trnjenja ili utrnulosti u određenim dijelovima tijela, promjene u mirisu ili okusu, ili čak slušne halucinacije.

4. Automatski napadaji

Automatski napadaji su tipični za određene vrste epilepsije. Ovi napadaji karakteriziraju automatsko izvođenje određenih radnji, kao što su trzanje ruku, usana ili izgovaranje neartikuliranih zvukova. Tijekom ovih napadaja, osoba može izgubiti svijest o svom okruženju i ne sjećati se nakon napadaja što se dogodilo.

5. Promjene raspoloženja

Epilepsija može utjecati na emocionalno stanje osobe. Osobe koje pate od epilepsije mogu doživjeti promjene raspoloženja, kao što su nagli bijes, depresija, tjeskoba ili euforija. Ove promjene mogu se dogoditi prije, za vrijeme ili nakon epileptičkog napadaja.

Ovo su samo neki od mogućih znakova i simptoma epilepsije. Važno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati od osobe do osobe, te da će dijagnoza i liječenje biti individualizirani za svakog pacijenta. Ako imate sumnje da biste mogli patiti od epilepsije, važno je potražiti stručnu medicinsku pomoć kako bi se postavila točna dijagnoza i započelo odgovarajuće liječenje.

  Ocijeni članak!