Znaci porođaja

Trenutno pregledavate Znaci porođaja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 veljače, 2024

Priprema za porođaj

Porođaj je prirodni proces kojim se dijete rađa iz majčine maternice. Priprema za porođaj je važan dio trudnoće i obuhvaća niz znakova i simptoma koji ukazuju na skoru početak porođaja.

Rani znaci porođaja

Rani znaci porođaja mogu se javiti nekoliko tjedana prije samog porođaja. To uključuje povećanu bol u leđima, česte kontrakcije maternice, gubitak sluznog čepa i pojava proljeva.

Aktivni znaci porođaja

Aktivni znaci porođaja su jasni pokazatelji da je porođaj započeo i da se dijete kreće prema izlazu. To uključuje redovite i sve češće kontrakcije, rupturu vodenjaka i otvaranje grlića maternice.

Tranzicijska faza

Tranzicijska faza je najintenzivnija faza porođaja. Kontrakcije postaju još jače i češće, a otvaranje grlića maternice doseže maksimum. Ovo je vrijeme kada se obično javlja želja za guranjem.

Izlazak djeteta

Izlazak djeteta je posljednja faza porođaja. Nakon intenzivne tranzicijske faze, dijete se kreće prema izlazu kroz rodnicu. Ovaj dio porođaja može biti popraćen snažnim pritiskom i osjećajem napetosti.

Epiziotomija i drugi postupci

U nekim slučajevima, porođaj može zahtijevati dodatne postupke kao što su epiziotomija (rezanje tkiva perineuma kako bi se olakšao izlazak djeteta) ili upotreba vakuumskog ili klešta za pomoć pri izlasku djeteta.

Zaključak

Znaci porođaja mogu varirati od žene do žene, ali je važno prepoznati te znakove kako bi se osigurala sigurna i zdrava dostava djeteta.

  Ocijeni članak!