Znaci pred porođaj

Trenutno pregledavate Znaci pred porođaj
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 veljače, 2024

Prvi znaci porođaja

Prije samog porođaja, žena može primijetiti nekoliko znakova koji ukazuju na blizinu početka porođaja. To mogu biti redovite kontrakcije, gubitak sluznice čepa ili pucanje vodenjaka. Kontrakcije se postupno pojačavaju i postaju sve redovitije, što je jasan znak da se tijelo priprema za porođaj.

Simptomi koji ukazuju na skori porođaj

Kako se porođaj približava, mogu se javiti i drugi simptomi. Žena može osjetiti pritisak u donjem dijelu trbuha i zdjelici, kao i bolove u leđima. Također, mogu se javiti mučnina, povraćanje i proljev. Ovi simptomi su često znakovi da se porođaj približava i treba se pripremiti za odlazak u bolnicu.

Znaci koji ukazuju na početak porođaja

Kada porođaj započne, žena će primijetiti nekoliko specifičnih znakova. To može biti povećanje intenziteta i učestalosti kontrakcija, praćeno otvaranjem grlića maternice. Također, žena može primijetiti da se kontrakcije šire prema leđima i donjem dijelu trbuha. Ovi znakovi ukazuju da je porođaj u punom jeku i da se beba bliži rođenju.

Posljednji znaci porođaja

Kako se porođaj bliži kraju, žena će primijetiti nekoliko posljednjih znakova. To može biti pojačan pritisak u donjem dijelu zdjelice, potreba za češćim mokrenjem i osjećaj potiska pri svakoj kontrakciji. Ovi znakovi ukazuju da se beba spušta prema izlazu i da je porođaj gotovo završen.

U zaključku, pred porođaj se mogu primijetiti različiti znakovi koji ukazuju na početak, blizinu i završetak porođaja. Važno je da žena prati ove znakove i bude svjesna promjena u svom tijelu kako bi se pravovremeno pripremila za dolazak bebe.

  Ocijeni članak!