Što su lužine

Trenutno pregledavate Što su lužine
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:9 rujna, 2024

Lužine u kemijskom smislu

Lužine su vrsta kemijskih spojeva koji se karakteriziraju visokom baznošću. One su suprotnost kiselinama i obično imaju pH vrijednost veću od 7. Lužine se također nazivaju i alkalne otopine.

Fizička svojstva lužina

Lužine su obično klizave i imaju gorki okus. One mogu biti i jako korozivne, što znači da mogu oštetiti žive organizme i materijale s kojima dođu u dodir.

Primjena lužina

Lužine imaju široku primjenu u industriji. Na primjer, natrijeva lužina se koristi u proizvodnji sapuna, papira i stakla. Kalijeva lužina se koristi u proizvodnji gnojiva i deterdženata.

Opasnosti i sigurnost pri radu s lužinama

Rad s lužinama zahtijeva oprez zbog njihove jakosti i korozivnosti. Prilikom rukovanja lužinama, potrebno je nositi zaštitnu opremu, poput rukavica i naočala, kako bi se spriječile ozljede kože i očiju.

Važnost lužina u svakodnevnom životu

Lužine imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu. One se koriste u kućanstvu za čišćenje i u industriji za proizvodnju različitih proizvoda. Bez lužina, mnoge industrije i procesi ne bi bili mogući.

Zaključak

Lužine su kemijski spojevi visoke baznosti koji se koriste u različitim industrijama. One imaju važnu ulogu u svakodnevnom životu, ali također zahtijevaju oprez pri rukovanju zbog svoje jakosti i korozivnosti.

  Ocijeni članak!