Što su osobni podaci

Trenutno pregledavate Što su osobni podaci
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 rujna, 2024

Definicija osobnih podataka

Osobni podaci se odnose na bilo koje informacije koje se odnose na identificiranu ili identificirajuću osobu. To mogu biti podaci kao što su ime, adresa, broj telefona, e-mail adresa, financijski podaci i drugi identifikatori. Ovi podaci se smatraju osjetljivima jer mogu otkriti informacije o nečijem privatnom životu i intimnosti.

Vrste osobnih podataka

Postoje različite vrste osobnih podataka koji se mogu prikupljati. To uključuje podatke o identitetu (ime, adresa, datum rođenja), podatke o kontaktu (broj telefona, e-mail adresa), financijske podatke (broj bankovnog računa, kreditne kartice), podatke o zaposlenju (poslodavac, radno mjesto) i mnoge druge.

Zašto su osobni podaci važni?

Osobni podaci su važni jer omogućuju identifikaciju i komunikaciju s pojedincima. Oni se koriste u različitim kontekstima, kao što su pružanje usluga, vođenje poslovanja, istraživanje tržišta i mnoge druge svrhe. Međutim, zbog osjetljivosti tih podataka, važno je osigurati njihovu zaštitu i poštivanje privatnosti korisnika.

Zakonodavni okvir i zaštita privatnosti

Brojni zakoni i propisi reguliraju prikupljanje, korištenje i otkrivanje osobnih podataka. Primjeri takvih zakona su Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) u Europskoj uniji i Zakon o zaštiti osobnih podataka u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi zakoni postavljaju standarde za prikupljanje i obradu osobnih podataka te osiguravaju prava pojedinaca na privatnost.

Zaključak

Osobni podaci su važni i osjetljivi podaci koji se odnose na identitet i privatnost pojedinaca. Njihova zaštita i pravilno korištenje ključni su za očuvanje privatnosti i povjerenja korisnika. Zakoni i propisi igraju važnu ulogu u reguliranju prikupljanja i obrade osobnih podataka kako bi se osiguralo poštivanje privatnosti i zaštita prava pojedinaca.

  Ocijeni članak!