Što je protoplazma?

Trenutno pregledavate Što je protoplazma?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 srpnja, 2023

Struktura i funkcija protoplazme

Protoplazma je osnovna tvar koja čini žive stanice. Sastoji se od brojnih komponenti koje su ključne za održavanje života. Glavne komponente protoplazme su citoplazma i jezgra.

Citoplazma je tekući dio stanice koji okružuje jezgru. Sadrži različite organele, poput mitohondrija, ribosoma i endoplazmatske retikulacije, koji obavljaju različite funkcije u stanici. Jezgra je obično smještena u središtu stanice i sadrži genetski materijal, odnosno DNK.

Protoplazma kao temelj života

Protoplazma je ključna za održavanje života jer omogućava sve metaboličke procese, rast i razmnožavanje stanica. Ona je odgovorna za prijenos genetskih informacija, sintezu proteina i proizvodnju energije.

Protoplazma također omogućava komunikaciju između stanica i regulaciju unutarnjeg okoliša stanice. Ona je dinamična struktura koja se neprestano mijenja i prilagođava uvjetima okoline.

Historijski razvoj pojma protoplazme

Pojam protoplazme prvi put je upotrijebio njemački biolog Hugo von Mohl 1846. godine. Tada je protoplazma bila poznata kao tvar koja čini žive stanice, ali njezina točna struktura i funkcija nisu bili potpuno razumljivi.

Tijekom godina, razvoj mikroskopije i drugih znanstvenih tehnika omogućio je detaljnije proučavanje protoplazme. Danas znamo da se protoplazma sastoji od vode, proteina, lipida, ugljikohidrata i drugih tvari koje su ključne za život stanica.

Zaključak

Protoplazma je osnovna tvar koja čini žive stanice i omogućava životne procese. Ona se sastoji od citoplazme i jezgre te obavlja različite funkcije u stanici. Razumijevanje protoplazme ključno je za razumijevanje temeljnih procesa života.

  Ocijeni članak!