Kakav je majmun čimpanza?

Trenutno pregledavate Kakav je majmun čimpanza?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 rujna, 2024

Izgled

Majmun čimpanza (Pan troglodytes) je vrsta primata iz porodice majmuna. Odrasli mužjaci čimpanza mogu dostići visinu od oko 1,2 metra i težinu od 40 do 60 kilograma. Ženke su nešto manje, dosežući visinu od oko 1 metra i težinu od 30 do 50 kilograma. Imaju dugu, tamnu kosu koja pokriva veći dio tijela, a lice im je uglavnom bez dlaka. Njihove ruke i noge su dovoljno snažne da se mogu penjati po drveću.

Rasprostranjenost

Čimpanze su endemske vrste u središnjoj i zapadnoj Africi. Nalaze se u raznim staništima, uključujući prašume, močvare, savane i planinske šume. Njihova rasprostranjenost ovisi o dostupnosti hrane i drugih resursa.

Ponašanje

Čimpanze su iznimno inteligentne životinje i poznate su po svojim socijalnim interakcijama. Žive u grupama koje se sastoje od nekoliko desetaka jedinki, a unutar grupe razvijaju složene hijerarhije. Često koriste alate za dobivanje hrane i rješavanje problema. Također su poznati po svojoj sposobnosti učenja i prenošenja znanja na druge jedinke u grupi.

Hrana

Majmun čimpanza je omnivor, što znači da se hrani raznovrsnom hranom. Njihova prehrana uključuje voće, lišće, sjemenke, kukce, jaja ptica i manje sisavce. Također su poznati po lovnom ponašanju, gdje love manje životinje poput majmuna i drugih sitnih sisavaca.

Ugroženost

Čimpanze su ugrožena vrsta, prije svega zbog gubitka staništa uslijed deforestacije. Također su izloženi ilegalnom lovu i trgovini kao kućnim ljubimcima. Postoje brojne organizacije koje se bave zaštitom čimpanza i njihovim staništima kako bi osigurale njihov opstanak u budućnosti.

  Ocijeni članak!