Kako se stvara humus?

Trenutno pregledavate Kako se stvara humus?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 rujna, 2024

Humus – ključni sastojak plodnog tla

Humus je organska tvar koja se formira u tlu kao rezultat razgradnje biljnih i životinjskih ostataka. Kroz složen proces razgradnje, humus postaje ključni sastojak plodnog tla, pružajući hranjive tvari biljkama i poboljšavajući strukturu tla.

Razgradnja organske tvari

Proces stvaranja humusa započinje razgradnjom organske tvari. Mikroorganizmi poput bakterija, gljivica i insekata sudjeluju u ovom procesu, razgrađujući biljne i životinjske ostatke. Tijekom razgradnje, organska tvar se pretvara u jednostavnije spojeve i oslobađa hranjive tvari koje će kasnije biti dostupne biljkama.

Humifikacija

Humifikacija je ključni korak u stvaranju humusa. Ovaj proces uključuje transformaciju razgrađene organske tvari u stabilniji oblik. Tijekom humifikacije, kompleksni spojevi nastaju iz jednostavnijih spojeva, stvarajući tamnu, krupnu supstancu koja se naziva humus.

Uloga humusa u tlu

Humus ima važnu ulogu u tlu. Poboljšava fizička svojstva tla poput strukture, zadržavanja vode i prozračnosti. Također, humus povećava plodnost tla pružajući hranjive tvari biljkama. Osim toga, humus djeluje kao spužva, zadržavajući vodu i sprječavajući ispiranje hranjivih tvari iz tla.

Proces stvaranja humusa

Proces stvaranja humusa je dugotrajan i može trajati godinama. Ključni faktori u ovom procesu su temperatura, vlažnost, pH vrijednost i prisutnost mikroorganizama. Toplije temperature i optimalna vlažnost potiču bržu razgradnju organske tvari i stvaranje humusa. Također, kiselije tlo s nižom pH vrijednošću pogoduje procesu humifikacije.

Važnost humusa za održivost tla

Humus igra ključnu ulogu u održavanju plodnosti tla i održivosti poljoprivrednih sustava. Održivo korištenje tla uključuje očuvanje humusa i poticanje procesa stvaranja humusa. To se može postići primjenom tehnika poput kompostiranja, plodoreda i uporabe organskih gnojiva, koje pridonose obnovi humusa u tlu.

  Ocijeni članak!