Koliko je ar duluma

Trenutno pregledavate Koliko je ar duluma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 rujna, 2024

Ar – površinska mjera

Ar je površinska mjera koja se koristi u nekim zemljama, a posebno je značajna u poljoprivrednom sektoru. Uobičajeno se koristi kao mjera za poljoprivredne parcele i zemljišta. Ar se obično koristi u metričkom sustavu mjera, pri čemu je jedan ar jednak 1000 kvadratnih metara.

Duluma – tradicionalna mjera u Bosni i Hercegovini

Duluma je tradicionalna mjera površine koja se koristi u Bosni i Hercegovini. Ova mjera se često koristi za mjerenje poljoprivrednih parcela i zemljišta na ruralnim područjima. Duluma je obično manja od ara i jedan ar je jednak 100 duluma.

Konverzija i upotreba

Ar se često koristi u kombinaciji s drugim površinskim mjerama kao što su hektar, kvadratni metar i duluma. Za konverziju između ara i drugih mjernih jedinica, koristi se matematička formula. Ar se također koristi u urbanom planiranju i građevinskoj industriji za mjerenje površine zemljišta.

Zaključak

Ar i duluma su dvije različite površinske mjere koje se koriste u različitim kontekstima. Ar je široko prihvaćena mjera u mnogim zemljama, dok je duluma specifična za Bosnu i Hercegovinu. Bez obzira na njihovu razliku, obje mjere su važne za određivanje površine zemljišta i imaju svoju ulogu u poljoprivredi i ruralnim područjima.

  Ocijeni članak!