Koliko su Rusi osvojili u Ukrajini

Trenutno pregledavate Koliko su Rusi osvojili u Ukrajini
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 listopada, 2024

Ruska intervencija u Ukrajini

Ruska intervencija u Ukrajini započela je 2014. godine nakon što je Ukrajina svrgnula svoj pro-ruski režim. Ruski vojnici su bez oznaka zauzeli Krim, poluotok koji je prije toga pripadao Ukrajini. Ova akcija izazvala je međunarodnu osudu i dovela do početka sukoba između ruskih separatista i ukrajinskih snaga.

Osvojeni teritoriji

Od početka sukoba, ruski separatisti su uspjeli osvojiti dijelove istočne Ukrajine, uključujući gradove Donjeck i Lugansk. Ove regije su proglasile neovisnost, ali većina svjetskih sila ne priznaje njihovu neovisnost i smatra ih dijelom Ukrajine.

Utjecaj na tijek rata

Ruska intervencija u Ukrajini značajno je utjecala na tijek rata. Ruski separatisti su dobili vojnu podršku i naoružanje iz Rusije, što im je omogućilo da se uspješno odupru ukrajinskim snagama. Osim toga, Rusija je uspostavila kontrolu nad Krimom, što je donijelo geopolitičke promjene na području.

Međunarodna reakcija

Međunarodna zajednica osudila je rusku intervenciju u Ukrajini i uvela sankcije Rusiji. SAD i Europska unija pružaju financijsku i vojnu pomoć Ukrajini kako bi se suprotstavila ruskoj agresiji. Također su pokrenuti pregovori u cilju postizanja političkog rješenja sukoba.

Trenutno stanje

Sukob između ruskih separatista i ukrajinskih snaga još uvijek traje. Iako je primirje postignuto u nekim dijelovima istočne Ukrajine, situacija ostaje nestabilna. Diplomatski napori se nastavljaju kako bi se postigao trajni mir i stabilnost u regiji.

  Ocijeni članak!