Kako se razmnožavaju voćke?

Trenutno pregledavate Kako se razmnožavaju voćke?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 srpnja, 2023

Razmnožavanje voćki putem sjemena

Voćke se najčešće razmnožavaju putem sjemena. Sjeme je reproduktivni organ biljke koje sadrži genetske informacije potrebne za formiranje nove biljke. Nakon što voće sazrije i otpadne, sjeme ostaje u tlu ili padne na površinu zemlje. Ondje, pod utjecajem odgovarajućih uvjeta, sjeme počinje klijati i razvijati novu biljku.

Razmnožavanje voćki putem reznica

Jedan od načina razmnožavanja voćaka je putem reznica. Reznice su dijelovi biljke koji se odvoje i zatim posade kako bi formirali novu biljku. Reznice se mogu uzimati s različitih dijelova biljke, kao što su grane, stabljike ili korijenje. Nakon što se reznica posadi u tlo i pravilno njeguje, ona će se ukorijeniti i razviti u novu voćku.

Razmnožavanje voćki putem kalemljenja

Kalemarski postupak je još jedan način razmnožavanja voćaka. Kod kalemljenja, dijelovi dviju biljaka se spajaju kako bi formirali novu biljku. Obično se koristi podloga, koja je osnovna biljka, i kalemljenica, koja je željena sorta voćke. Postupak uključuje rezanje dijelova biljaka i njihovo spajanje na odgovarajući način. Kada se kalemljenica i podloga pravilno povežu, biljka će početi rasti i razvijati se.

Razmnožavanje voćki putem presađivanja

Presađivanje je još jedna metoda razmnožavanja voćaka. Kod ove metode, cijela biljka ili njeni dijelovi se prenose s jednog mjesta na drugo. To može uključivati kopanje voćke iz tla i premještanje na novo mjesto ili presađivanje dijela biljke na drugu lokaciju. Presađivanje voćki je učinkovit način za razmnožavanje kada je potrebno promijeniti ili proširiti voćnjak.

Razmnožavanje voćki putem in vitro kulture

In vitro kultura je tehnika koja omogućuje razmnožavanje voćaka u laboratorijskim uvjetima. Ova metoda uključuje uzimanje malog dijela biljke i stavljanje u sterilni medij koji sadrži hranjive tvari i hormone potrebne za rast i razvoj. U laboratoriju, biljka će se razmnožavati i formirati nove biljke, koje se kasnije mogu presaditi na otvoreno polje.

Ovim različitim metodama razmnožavanja voćaka omogućava se uzgoj i očuvanje različitih sorti voća, te prilagodba biljaka različitim uvjetima i zahtjevima uzgajivača.

  Ocijeni članak!