Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju?

Trenutno pregledavate Mogu li ostati trudna ako nemam menstruaciju?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 kolovoza, 2023

Utjecaj menstruacije na trudnoću

Trudnoća se obično događa kada spermij uđe u jajnu stanicu i oplodi je. Oplodnja se najčešće događa tijekom ovulacije, kada jajnik oslobađa jajnu stanicu koja putuje kroz jajovod. Uobičajeno je da se ovulacija događa oko 14. dana menstrualnog ciklusa, ali to može varirati kod svake žene.

Trudnoća bez menstruacije

Postoji nekoliko situacija u kojima žena može ostati trudna, iako nema redovite menstruacije. Jedan od razloga može biti nepravilan menstrualni ciklus, što znači da žena ne ovulira svaki mjesec ili da ne može predvidjeti kada će ovulirati.

Anovulacijski ciklus

Anovulacijski ciklus je stanje u kojem jajnik ne oslobađa jajnu stanicu tijekom menstrualnog ciklusa. To može biti privremeno ili trajno. Žene s anovulacijskim ciklusom mogu ostati trudne ako dođe do oplodnje tijekom razdoblja koje nisu prepoznale kao plodne dane.

Hormonalni disbalans

Hormonalni disbalans može utjecati na ovulaciju i menstruaciju. Neki uvjeti, poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), mogu uzrokovati nepravilne ili odsutne menstruacije. Unatoč tome, žene s takvim stanjima još uvijek mogu ostati trudne ako se dogodi ovulacija.

Trudnoća i izostanak menstruacije

Izostanak menstruacije može biti prvi znak trudnoće. Ako žena ima seksualne odnose i izostane joj menstruacija, mogućnost trudnoće trebala bi se uzeti u obzir. Međutim, važno je napomenuti da izostanak menstruacije može biti uzrokovan i drugim faktorima, poput stresa, hormonalnih promjena ili određenih zdravstvenih problema.

Zaključak

Iako je menstruacija obično povezana s plodnim razdobljem žene, mogućnost trudnoće postoji i kod žena koje nemaju redovitu menstruaciju. Nepravilan menstrualni ciklus, anovulacijski ciklus i hormonalni disbalans samo su neki od razloga zašto žena može ostati trudna bez menstruacije. Ako postoji sumnja na trudnoću, važno je konzultirati se s liječnikom radi potvrde i daljnje procjene.

  Ocijeni članak!