Mogu li se crijeva prehladiti

Trenutno pregledavate Mogu li se crijeva prehladiti
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 listopada, 2023

Kako dolazi do prehlade crijeva?

Prehlada crijeva, poznata i kao crijevna gripa, je zarazna bolest koja pogađa probavni sustav. Uzročnik prehlade crijeva najčešće su virusi, kao što su rotavirusi i norovirusi. Ovi virusi se prenose putem kontaminirane hrane ili vode, kao i direktnim kontaktom s osobom koja je zaražena.

Simptomi prehlade crijeva

Simptomi prehlade crijeva uključuju mučninu, povraćanje, proljev, bolove u trbuhu i povišenu temperaturu. Ovi simptomi obično traju nekoliko dana, a zatim se postupno povlače. Važno je napomenuti da prehlada crijeva može biti vrlo neugodna, ali rijetko predstavlja ozbiljnu prijetnju za zdravlje, osim u slučajevima kada dovodi do dehidracije.

Kako se liječi prehlada crijeva?

Nažalost, ne postoji specifičan lijek za prehladu crijeva. Glavni cilj liječenja je održavanje hidracije tijela, jer tijekom prehlade crijeva dolazi do velikog gubitka tekućine uslijed povraćanja i proljeva. Preporučuje se piti puno tekućine, posebno vode i elektrolita, kako bi se nadoknadili gubici. Također je važno držati odgovarajuću prehranu koja je laka za probavu, kao što su juhe i krekere. U nekim slučajevima, liječnik može propisati lijekove protiv povraćanja ili proljeva kako bi se ublažili simptomi.

Kako spriječiti prehladu crijeva?

Prevencija prehlade crijeva uključuje pridržavanje osnovnih higijenskih mjera, kao što su redovito pranje ruku sapunom i toplom vodom, posebno prije jela i nakon korištenja toaleta. Također je važno izbjegavati kontakt s osobama koje su zaražene prehladom crijeva. Održavanje higijene hrane i vode također je ključno, posebno kada se putuje u područja gdje je higijena lošija. Cijepljenje protiv nekih vrsta virusa koji uzrokuju prehladu crijeva također može biti korisno u prevenciji bolesti.

  Ocijeni članak!