Kad je cikla zrela?

Trenutno pregledavate Kad je cikla zrela?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:18 rujna, 2024

Kako prepoznati zrelu ciklu?

Cikla je korjenasto povrće koje se uzgaja širom svijeta. Mnogi se pitaju kako prepoznati trenutak kada je cikla spremna za berbu. Postoji nekoliko indikatora koji nam mogu pomoći u određivanju zrelosti cikle.

Veličina i oblik

Zrela cikla obično ima promjer između 5 i 8 centimetara. Također, zrela cikla ima okrugao ili blago ovalan oblik. Ako primijetite da je cikla izvan ovog raspona veličine i oblika, moguće je da još nije dovoljno zrela.

Boja

Jedan od najvažnijih pokazatelja zrelosti cikle je boja korijena. Zrela cikla ima intenzivnu tamno crvenu boju. Ako primijetite da je cikla blijeda ili ima mrlje, to može biti znak da još nije potpuno zrela.

Konzistencija

Kada je cikla zrela, njen korijen treba biti čvrst i krut. Ako je korijen mekan ili lomljiv, to može ukazivati na nedovoljnu zrelost.

Okus

Zrela cikla ima slatkast okus, dok nezrela cikla može biti gorča. Ako primijetite da je okus cikle gorak ili nedovoljno sladak, to može značiti da još nije zrela.

Optimalno vrijeme za berbu

Općenito, ciklu je najbolje brati kada dostigne svoju punu zrelost. To je obično nakon 8 do 10 tjedana od sadnje. Međutim, vrijeme berbe može varirati ovisno o sorti cikle i uvjetima uzgoja.

Pohrana zrele cikle

Zrela cikla može se čuvati nekoliko tjedana u hladnjaku. Preporučuje se uklanjanje lišća prije pohrane kako bi se produžio njen vijek trajanja.

Zaključak

Zrelost cikle može se odrediti na temelju veličine, oblika, boje, konzistencije i okusa. Važno je berbu obaviti u optimalnom trenutku kako bi se osigurala najbolja kvaliteta i okus. Uživajte u zrelim ciklama u raznim jelima i sokovima!

  Ocijeni članak!