O čemu se govori u Ilijadi

Trenutno pregledavate O čemu se govori u Ilijadi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:27 kolovoza, 2023

Povijesni kontekst

Ilijada je ep Homerovih epskih pjesama, a smatra se jednim od najstarijih pisanih djela u zapadnoj književnosti. Napisana je na arhaičnom grčkom jeziku i govori o događajima tijekom Trojanskog rata. Ova epska pjesma je jedno od najvažnijih djela antičke grčke književnosti i ima veliki utjecaj na kasnije književne radove.

Radnja

Ilijada se fokusira na nekoliko ključnih događaja tijekom posljednje godine Trojanskog rata. Glavni junak je Ahilej, najhrabriji i najmoćniji od svih grčkih ratnika. Priča prati njegovu svađu s vođom grčke vojske Agamemnonom, njegovo povlačenje s bojišta i njegovu odluku da se vrati u borbu kako bi osvetio smrt svog prijatelja Patrokla.

Teme

Ilijada se bavi različitim temama, uključujući rat, hrabrost, čast, prijateljstvo i sudbinu. Pjesma istražuje moralne dileme i etičke vrijednosti koje se javljaju tijekom rata, kao i sukob između pojedinaca i bogova. Također se bavi idejom sudbine i ulogom bogova u ljudskim životima.

Utjecaj

Ilijada je imala veliki utjecaj na kasnije književne radove i umjetnost. Inspirirala je mnoge druge pisce, uključujući Vergilija, koji je napisao Eneidu, i Dantea, koji ju je spomenuo u Božanstvenoj komediji. Također je utjecala na slikarstvo, skulpturu i kazalište, te je postala ključni element zapadne kulture.

Zaključak

Ilijada je epska pjesma koja se bavi događajima tijekom Trojanskog rata. Kroz priču o Ahileju i ostalim grčkim ratnicima, istražuje se tema rata, hrabrosti, časti i sudbine. Ilijada je ostavila dubok trag u zapadnoj književnosti i umjetnosti, te je i danas priznata kao jedno od najvažnijih djela antičke grčke književnosti.

  Ocijeni članak!