Koji su orašasti plodovi

Trenutno pregledavate Koji su orašasti plodovi
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 listopada, 2023

Bademi

Bademi su jedan od najpoznatijih orašastih plodova. Bogati su esencijalnim hranjivim tvarima poput proteina, vlakana, vitamina E, magnezija i zdravih masti. Konzumacija badema može pomoći u održavanju zdravlja srca, regulaciji razine šećera u krvi i poboljšanju zdravlja mozga.

Lješnjaci

Lješnjaci su još jedan popularan orašasti plod. Sadrže visok udio vlakana, vitamina E, magnezija i zdravih mononezasićenih masti. Lješnjaci su korisni za zdravlje srca, smanjenje rizika od bolesti srca i poboljšanje probave.

Orasi

Orasi su odličan izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina E, vlakana i antioksidansa. Redovita konzumacija oraha može smanjiti upalu, poboljšati funkciju mozga i podržati zdravlje srca.

Indijski oraščići

Indijski oraščići su bogati bakrom, magnezijem, fosforom i cinkom. Također su izvor zdravih masti i proteina. Konzumacija indijskih oraščića može pomoći u jačanju imunološkog sustava, održavanju zdravlja kostiju i poboljšanju razine energije.

Pistaći

Pistaći su bogati proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima poput bakra i mangana. Imaju visok udio antioksidansa i mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšanju probave i podržavanju zdravlja kože.

Brazilski oraščići

Brazilski oraščići su izvor selena, vitamina E, vlakana i zdravih masnoća. Selen je važan mineral koji podržava imunološki sustav i štiti tijelo od oksidativnog stresa. Konzumacija brazilskih oraščića može pomoći u održavanju zdravlja štitnjače i poboljšanju raspoloženja.

Makadamija oraščići

Makadamija oraščići su bogati zdravim masnoćama, vlaknima, vitaminima i mineralima poput magnezija i kalcija. Imaju nisku razinu ugljikohidrata i mogu pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, podržavanju zdravlja kostiju i poboljšanju zdravlja mozga.

Kikiriki

Kikiriki, iako tehnički mahunarka, često se smatra orašastim plodom zbog sličnih hranjivih svojstava. Kikiriki su dobar izvor proteina, vlakana, vitamina B3 i zdravih masti. Konzumacija kikirikija može pomoći u snižavanju razine kolesterola, održavanju zdravlja srca i podržavanju zdrave probave.

Kešew oraščići

Kešew oraščići su bogati bakrom, magnezijem, fosforom i željezom. Sadrže i zdrave mononezasićene masnoće. Konzumacija kešew oraščića može pomoći u održavanju zdravlja kostiju, regulaciji razine šećera u krvi i poboljšanju funkcije mozga.

  Ocijeni članak!