Oblaci se

Trenutno pregledavate Oblaci se
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 rujna, 2024

Klasifikacija oblaka

Oblaci su vidljivi skupovi sitnih kapljica vode ili ledenih kristala koji se nalaze u atmosferi Zemlje. Meteorolozi klasificiraju oblake prema njihovom izgledu i visini na nekoliko osnovnih vrsta. Najčešće korištena klasifikacija oblaka je Međunarodna klasifikacija oblaka koja ih dijeli u četiri glavne kategorije: visoke oblake, srednje oblake, niske oblake i vertikalne oblake. Svaka od ovih kategorija ima svoje podkategorije koje se dalje dijele prema njihovom izgledu i visini.

Utjecaj oblaka na vrijeme

Oblaci imaju važnu ulogu u oblikovanju vremenskih uvjeta. Visoki oblaci, poput cirusa i cirostratusa, mogu ukazivati na dolazak promjene vremena, dok niski oblaci, poput stratusa i nimbostratusa, obično donose kišu ili snijeg. Kumulus oblaci su poznati po svojoj kupolastoj strukturi i često se povezuju s lijepim vremenom. Oblaci poput kumulonimbusa mogu biti povezani s olujama, grmljavinom i obilnim oborinama.

Zanimljivosti o oblaku

Postoji mnogo zanimljivih činjenica o oblaku. Primjerice, najviši oblak ikad zabilježen bio je klasificiran kao cirrus i nalazio se na visini od preko 30 kilometara. Oblaci mogu imati različite boje ovisno o kutu promatranja i prisutnosti drugih čestica u atmosferi. U nekim slučajevima, oblaci mogu stvarati optičke fenomene poput duginih boja ili haloa oko Sunca ili Mjeseca. Oblaci također igraju važnu ulogu u globalnom klimatskom sustavu, reflektirajući sunčevu svjetlost i utječući na temperaturu Zemljine površine.

  Ocijeni članak!