S čim hraniti kokoši

Trenutno pregledavate S čim hraniti kokoši
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2024

Kvalitetna prehrana za zdrave kokoši

Kokoši su životinje koje zahtijevaju uravnoteženu prehranu kako bi bile zdrave i produktivne. Ovisno o njihovoj dobi i svrsi, potrebno je pravilno odabrati hranu koja će im osigurati sve potrebne hranjive tvari.

Osnovni elementi u prehrani kokoši

Glavni sastojci prehrane kokoši su bjelančevine, ugljikohidrati, masti, vitamini i minerali. Bjelančevine su posebno važne jer su osnovni gradivni elementi tijela kokoši. Ugljikohidrati i masti pružaju energiju potrebnu za njihovu aktivnost, dok vitamini i minerali podržavaju njihov imunološki sustav i održavaju zdravlje.

Žitarice i sjemenke kao osnova prehrane

Kokoši se tradicionalno hrane žitaricama kao što su kukuruz, pšenica, ječam i zob. Ove žitarice pružaju kokošima potrebne ugljikohidrate i bjelančevine. Također, sjemenke poput suncokreta i bundeve mogu biti izvrsna dodatna hrana koja sadrži puno masti i vitamina.

Povrće i voće za dodatne hranjive tvari

Kokošima treba osigurati i povrće i voće kako bi dobile dodatne hranjive tvari. Povrće poput mrkve, tikvica, brokule i kelja pruža im vitamine i minerale, dok voće poput jabuka, jagoda i grožđa sadrži prirodne šećere i antioksidanse.

Kosti i školjke za kalcij

Kalcij je važan za zdravlje kokoši jer pomaže u održavanju jakih kostiju i ljuski jaja. Stoga, kokošima treba osigurati izvor kalcija poput drobljenih kostiju ili zdrobljenih školjki. Ovi izvori također pružaju i druge minerale poput fosfora i magnezija.

Dodatci prehrani

U nekim slučajevima, kokošima je potrebno dodati dodatke prehrani kako bi im se osigurali svi potrebni nutrijenti. To mogu biti dodaci vitamina, minerala ili probiotika. Međutim, prije dodavanja bilo kojeg dodatka, važno je konzultirati se s veterinarom ili stručnjakom za prehranu.

Zaključak

Pravilna prehrana kokoši ključna je za njihovo zdravlje i produktivnost. Kvalitetna hrana koja sadrži sve potrebne hranjive tvari, poput bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala, osigurat će da kokoši budu zdrave i da proizvode kvalitetna jaja. Osim žitarica, sjemenki, povrća i voća, važno je osigurati i izvore kalcija poput kostiju i školjki. U slučaju potrebe, dodatci prehrani mogu biti korisni, ali uvijek treba konzultirati stručnjaka prije njihovog dodavanja.

  Ocijeni članak!