Mogu li zatrudnjeti par dana prije menstruacije?

Trenutno pregledavate Mogu li zatrudnjeti par dana prije menstruacije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2023

Utjecaj menstrualnog ciklusa na zatrudnjenje

Menstrualni ciklus žene obuhvaća različite faze koje uključuju menstruaciju, folikularnu fazu, ovulaciju i lutealnu fazu. Obično se smatra da su najplodniji dani žene tijekom ovulacije, kada jajnik oslobađa jajnu stanicu. No, postoji mogućnost da se zatrudni i nekoliko dana prije menstruacije, iako je ta vjerojatnost relativno niska.

Održivost spermija u tijelu

Spermiji mogu preživjeti u ženskom reproduktivnom sustavu do pet dana. To znači da, ako imate spolni odnos nekoliko dana prije očekivane menstruacije, postoji mogućnost da spermiji prežive do ovulacije i oplode jajnu stanicu. Međutim, ova vjerojatnost je niža nego tijekom ovulacije, kada je jajna stanica prisutna i spremna za oplodnju.

Nepredvidljivost menstrualnog ciklusa

Svaki menstrualni ciklus je jedinstven i može varirati u trajanju i regularnosti. Nekoliko faktora, poput stresa, hormonalnih promjena ili bolesti, može utjecati na duljinu i vrijeme ovulacije. Zbog toga je teško predvidjeti točan trenutak ovulacije i vjerojatnost zatrudnjenja prije menstruacije.

Kontracepcijske mjere

Ako ne želite zatrudnjeti, važno je koristiti pouzdanu metodu kontracepcije tijekom cijelog menstrualnog ciklusa. Osim toga, preporučuje se konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za reproduktivno zdravlje kako biste dobili dodatne informacije i savjete prilagođene vašoj specifičnoj situaciji.

Zaključak

Iako je moguće zatrudnjeti par dana prije menstruacije, vjerojatnost je niža nego tijekom ovulacije. Spermiji mogu preživjeti u tijelu do pet dana, ali nepredvidljivost menstrualnog ciklusa otežava precizno određivanje tih plodnih dana. Stoga je važno koristiti pouzdanu kontracepciju ako ne želite zatrudnjeti. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom kako biste dobili sve potrebne informacije i savjete vezane uz vaše reproduktivno zdravlje.

  Ocijeni članak!