Šta je obavezno klanjati

Trenutno pregledavate Šta je obavezno klanjati
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 listopada, 2024

Obavezni namazi

Obavezno klanjanje je središnji dio muslimanskog vjerskog obreda. Muslimani su obavezni obavljati pet dnevnih namaza kako bi ispunili svoje vjerske dužnosti. Ovi namazi su Fajr (zora), Dhuhr (podne), Asr (poslijepodne), Maghrib (sumrak) i Isha (noć). Svaki od ovih namaza ima specifično vrijeme u kojem se treba obaviti kako bi se ispoštovao ritam dana.

Voluntarni namazi

Osim obaveznih namaza, muslimani se također ohrabruju da obavljaju dodatne volonterske namaze kako bi dodatno povećali svoju duhovnost. Ovi namazi poznati su kao nafila namazi. Nafila namazi mogu se obavljati bilo kada osim u vremenskim periodima kada je zabranjeno obavljati namaze, kao što je vrijeme nakon završetka sabaha (jutarnjeg namaza) i prije izlaska sunca.

Volunterski namazi su prilika za dodatnu predanost i povezivanje s Bogom. Muslimani mogu obavljati nafila namaze pojedinačno ili ih kombinirati u posebne molitve kao što su Tahajjud (noćni namaz) ili Witir (završni namaz noći). Ovi namazi pružaju priliku za produbljivanje vjerske prakse i jačanje duhovnog života.

  Ocijeni članak!