Kako su nastala jezera?

Trenutno pregledavate Kako su nastala jezera?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 ožujka, 2024

Nastanak jezera kroz geološke procese

Jezera su prirodne akumulacije slatke vode koja se formiraju kroz različite geološke procese. Postoje različiti načini na koje jezera mogu nastati, uključujući vulkanske aktivnosti, ledene erozije, tektonske pokrete i eroziju riječnih tokova.

Vulkanske aktivnosti

Jedan od načina na koji jezera mogu nastati je kroz vulkanske aktivnosti. Kada vulkan erupcira, može stvoriti krater ili udubljenje koje se vremenom može napuniti vodom, stvarajući jezero. Primjer za to je Crater Lake u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ledena erozija

Drugi način nastanka jezera je kroz ledenu eroziju. Tijekom ledenog doba, ledene mase mogu oblikovati doline i udubljenja koja se kasnije mogu napuniti vodom, stvarajući jezera. Na primjer, Velika jezera u Sjevernoj Americi nastala su kroz ledenu eroziju.

Tektonski pokreti

Tektonski pokreti, kao što su podizanje planinskih lanaca ili pomicanje tektonskih ploča, također mogu pridonijeti nastanku jezera. Kada se zemljina kora mijenja, mogu se stvoriti udubljenja koja se kasnije mogu napuniti vodom. Na primjer, jezera u Alpama su rezultat tektonskih pokreta.

Erozija riječnih tokova

Još jedan važan način nastanka jezera je kroz eroziju riječnih tokova. Rijeke mogu erozivno djelovati na stijene i tlo, stvarajući udubljenja koja se mogu napuniti vodom. Mnoga jezera na svijetu, poput jezera Bajkal u Rusiji, nastala su kroz eroziju riječnih tokova.

Nastanak jezera je složen proces koji uključuje različite geološke sile i događaje. Razumijevanje ovih procesa pomaže nam shvatiti kako su jezera nastala i kako se razvijaju tijekom vremena.

  Ocijeni članak!