Što je ADHD

Trenutno pregledavate Što je ADHD
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 rujna, 2024

Simptomi ADHD-a

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), ili poremećaj pažnje s hiperaktivnošću, je neurobiološki poremećaj koji se često javlja u djetinjstvu, ali može trajati i u odrasloj dobi. Osobe s ADHD-om imaju poteškoća s održavanjem pažnje, hiperaktivne su i impulzivne.

Uzroci ADHD-a

Trenutno se ne zna točan uzrok ADHD-a, ali se vjeruje da su genetika, neurološke razlike i okolišni faktori uključeni u njegov razvoj. Istraživanja su pokazala da je nasljednost važan faktor u pojavi ADHD-a.

Dijagnoza i liječenje ADHD-a

Dijagnoza ADHD-a uključuje detaljno promatranje simptoma, procjenu ponašanja i evaluaciju medicinske i obiteljske povijesti. Liječenje obično uključuje kombinaciju terapije lijekovima, psihoterapije i prilagodbe okoline.

Doprinose ADHD-a društvu

Unatoč izazovima s kojima se suočavaju, osobe s ADHD-om često pokazuju kreativnost, energičnost i inovativnost. Mnogi poznati umjetnici, sportaši i poduzetnici imaju ADHD. Njihova jedinstvena perspektiva i sposobnost da razmišljaju izvan okvira mogu biti velika prednost.

Podrška osobama s ADHD-om

Osobe s ADHD-om mogu imati poteškoća u svakodnevnim zadacima i međuljudskim odnosima. Stoga je važno pružiti im podršku, razumijevanje i prilagoditi okolinu kako bi im se olakšao svakodnevni život.

Zaključak

ADHD je neurobiološki poremećaj koji utječe na pažnju, hiperaktivnost i impulzivnost. Dijagnoza i pravilan tretman mogu pomoći osobama s ADHD-om da bolje funkcioniraju u svakodnevnom životu i iskoriste svoje jedinstvene talente i sposobnosti.

  Ocijeni članak!