Biograd koji nije na moru

Trenutno pregledavate Biograd koji nije na moru
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 listopada, 2023

Povijest Biograda na kopnu

Biograd na Moru je poznato turističko odredište smješteno na obali Jadranskog mora, no malo ljudi zna da postoji i drugi Biograd koji nije na moru. Biograd na kopnu je maleni gradić smješten u unutrašnjosti Hrvatske, udaljen od obale nekoliko desetaka kilometara.

Geografski položaj

Biograd na kopnu se nalazi u regiji središnje Hrvatske, u blizini grada Zadra. Smješten je na pitomom području s prekrasnim krajolikom koji obuhvaća polja, šume i brežuljke.

Znamenitosti i atrakcije

Iako manje poznat od svog morskog imenjaka, Biograd na kopnu obiluje zanimljivim znamenitostima i atrakcijama. Jedna od najvažnijih je crkva sv. Antuna Padovanskog koja datira još iz 18. stoljeća. Također, tu je i prekrasni dvorac Janković koji se ističe svojom arhitekturom i poviješću.

Gospodarstvo i stanovništvo

Biograd na kopnu ima relativno malo stanovnika, a većina se bavi poljoprivredom. Poljodjelstvo i stočarstvo su glavne djelatnosti u ovom području, a lokalno stanovništvo uzgaja razne vrste voća, povrća i žitarica.

Turizam u Biogradu na kopnu

Unatoč tome što nije na moru, Biograd na kopnu privlači određeni broj turista. Oni dolaze zbog mira i tišine koju pruža ovo područje, kao i mogućnosti za aktivnosti na otvorenom poput planinarenja, biciklizma i ribolova.

Budućnost Biograda na kopnu

Iako nije turistički razvijen kao Biograd na Moru, Biograd na kopnu ima potencijal za daljnji razvoj. Lokalne vlasti i stanovnici aktivno rade na promociji ovog skrivenog bisera unutrašnjosti Hrvatske i nadaju se da će privući veći broj posjetitelja u budućnosti.

  Ocijeni članak!