Koji otok nije mostom povezan s kopnom

Trenutno pregledavate Koji otok nije mostom povezan s kopnom
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:24 listopada, 2023

Arktički otoci

Arktički otoci često su poznati po svojoj izoliranosti. Jedan od otoka koji nije mostom povezan s kopnom je Svalbard. Smješten na sjeveru Norveške, Svalbard je arhipelag koji se sastoji od nekoliko većih otoka i mnogo manjih otočića. Iako se na Svalbardu nalazi naselje Longyearbyen, koje je najveće naselje na otoku, on nije povezan s kopnom putem mosta.

Tropski otoci

Tropski otoci također mogu biti izolirani od kopna. Jedan primjer takvog otoka je Maldivi. Ovaj otok-nacija smješten je u Indijskom oceanu i sastoji se od 26 atola sa ukupno 1.200 otoka. Iako se na Maldivima nalazi međunarodna zračna luka i brojni lučki terminali, otok nije povezan s kopnom putem mosta.

Otočje na Karibima

Karipski otoci također mogu biti izolirani od kopna. Jedan takav otok je Barbados. Smješten na istočnoj strani Karipskog mora, Barbados je samostalna država koja se sastoji od jednog otoka. Iako je otok dobro povezan s drugim dijelovima svijeta putem zračnih i pomorskih veza, nema mosta koji ga povezuje s kopnom.

Pacifički otoci

Pacifički otoci također mogu biti izolirani od kopna. Jedan primjer takvog otoka je Havaji. Havaji su arhipelag u srednjem Pacifiku i sastoje se od osam glavnih otoka. Iako se na Havajima nalazi nekoliko mostova koji povezuju manje otoke, glavni otoci nisu povezani s kopnom putem mosta. Havaji su najudaljeniji otoci od bilo kojeg kontinenta.

Samostalni otoci

Postoje i mnogi drugi otoci koji nisu mostom povezani s kopnom. Primjeri takvih otoka uključuju Island, Novi Zeland, Kuba, Madagaskar i mnoge druge. Ovi otoci često imaju svoje jedinstvene ekosustave i kulturu, a izoliranost od kopna pridonosi njihovoj posebnosti.

  Ocijeni članak!