Čemu je služio zigurat

Trenutno pregledavate Čemu je služio zigurat
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 srpnja, 2023

Povijest i izgradnja

Zigurati su drevne mezopotamske građevine koje su služile kao svetišta i hramovi. Izgrađeni su tijekom razdoblja od oko 2100. do 500. godine pr. Kr. na području današnjeg Iraka. Imali su oblik piramide sa stepenicama i bili su izgrađeni od opeke.

Religijska funkcija

Glavna svrha zigurata bila je služiti kao mjesto štovanja bogova. Vjerovalo se da su bogovi boravili na vrhu zigurata, pa su ljudi dolazili na ove građevine kako bi izvršavali svoje vjerske obrede i molitve. Zigurati su bili simbol povezanosti između neba i zemlje, te su se smatrali svetim mjestima.

Arhitektonska struktura

Zigurati su imali nekoliko katova, a svaki kat je bio posvećen određenom bogu. Na vrhu zigurata se nalazilo svetište u kojem je boravio glavni bog. Stepenice su vodile do vrha, omogućujući svećenicima i vjernicima pristup svetom prostoru. Ove građevine su bile izuzetno visoke, dosežući visinu od čak 90 metara.

Drugi aspekti

Pored religijske funkcije, zigurati su također služili kao astronomski observatoriji. Na vrhu su se nalazile platforme s kojih su se promatrali nebeski objekti i vršile astrološke analize. Osim toga, zigurati su bili i simbol moći i autoriteta vladara. Njihova veličina i monumentalnost služile su kao izraz snage i dominacije.

Naslijeđe

Danas su zigurati arheološki nalazi koji nam svjedoče o drevnoj mezopotamskoj kulturi. Neki od najpoznatijih zigurata su Zigurat u Ur-u, Zigurat u Babilonu i Zigurat u Ešnunu. Ovi impozantni spomenici ostaju kao svjedok prošlih vremena i podsjećaju nas na bogatu povijest i vjerovanja drevnih civilizacija.

  Ocijeni članak!