Koji se organi nalaze na desnoj strani

Trenutno pregledavate Koji se organi nalaze na desnoj strani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 srpnja, 2023

1. Jetra

Jetra je vitalni organ koji se nalazi na desnoj strani trbušne šupljine. To je najveća žlijezda u tijelu i ima brojne funkcije, uključujući proizvodnju žuči, metabolizam lijekova i detoksikaciju tijela.

2. Žučni mjehur

Žučni mjehur je mali organ koji se nalazi ispod jetre, također na desnoj strani tijela. Njegova glavna funkcija je pohranjivanje žuči koju jetra proizvodi i oslobađanje žuči tijekom probave hrane.

3. Desni bubreg

Bubrezi su upareni organi, a desni bubreg se nalazi na desnoj strani leđa. Bubrezi su odgovorni za filtriranje krvi, regulaciju ravnoteže tekućine i izlučivanje otpadnih tvari iz tijela.

4. Debelo crijevo

Desna strana trbuha također sadrži dio debelog crijeva, koji je odgovoran za apsorpciju vode i elektrolita iz neprobavljene hrane. Debelo crijevo također igra važnu ulogu u stvaranju i izlučivanju stolice.

5. Nadbubrežna žlijezda

Nadbubrežne žlijezde su male žlijezde smještene iznad bubrega, a desna nadbubrežna žlijezda se nalazi na desnoj strani tijela. One proizvode hormone koji reguliraju različite funkcije tijela, uključujući stresni odgovor i ravnotežu elektrolita.

Ovo su samo neki od organa koji se nalaze na desnoj strani tijela. Važno je napomenuti da su tijela jedinstvena i da se položaj organa može malo razlikovati od osobe do osobe.

  Ocijeni članak!