Čime se kitovi hrane

Trenutno pregledavate Čime se kitovi hrane
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:6 studenoga, 2023

Plankton

Kitovi se uglavnom hrane planktonom, mikroskopskim organizmima koji plutaju u vodi. Postoje dvije vrste planktona: biljni (fitoplankton) i životinjski (zooplankton). Kitovi filtriraju vodu kroz svoje velike usta kako bi uhvatili ove sitne organizme.

Ribe

Neki kitovi, poput orke i grbavih kitova, također love ribu. Oni koriste različite tehnike lova, uključujući skakanje iz vode i hvatanje ribe iz zraka ili koristeći svoje velike usta da bi uhvatili ribu u jednom zalogaju.

Hobotnice i lignje

Određene vrste kitova, kao što su kasapin i plavi kit, preferiraju hranu poput hobotnica i lignji. Oni koriste svoje snažne čeljusti da bi zgnječili i progutali ove mekušce.

Krabovi i rakovi

Još jedna vrsta hrane koju kitovi konzumiraju su krabovi i rakovi. Ovi morski organizmi često se nalaze na dnu oceana, a kitovi ih love i jedu.

Morski sisavci

U nekim slučajevima, određene vrste kitova hrane se drugim morskim sisavcima poput tuljana i foka. To je rijedak oblik prehrane kod kitova, ali se događa u određenim ekosustavima.

Biljke

Iako većina kitova preferira meso kao svoju glavnu hranu, neke vrste kitova, poput sivih kitova, hrane se i biljkama. Oni konzumiraju alge i druge vrste morskih biljaka koje se nalaze u njihovom okruženju.

  Ocijeni članak!