Koji su mliječni proizvodi

Trenutno pregledavate Koji su mliječni proizvodi
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 listopada, 2023

Mlijeko

Mlijeko je jedan od najpoznatijih mliječnih proizvoda. Dobiva se iz sisavaca, najčešće krava, i koristi se kao osnova za mnoge druge mliječne proizvode. Bogato je kalcijem, proteinima i vitaminima, te je važan izvor hranjivih tvari.

Jogurt

Jogurt je fermentirani mliječni proizvod koji se dobiva dodavanjem posebnih bakterija u mlijeko. Osim što je ukusan, jogurt je bogat probioticima koji su korisni za zdravlje probavnog sustava. Također je dobar izvor proteina i kalcija.

Sir

Sir je proizvod dobiven koagulacijom mlijeka. Postoje različite vrste sira, kao što su cheddar, gouda, parmezan, i mnoge druge. Sir je bogat proteinima, kalcijem i vitaminom B12. Koristi se u mnogim jelima i kao samostalna namirnica.

Maslac

Maslac se proizvodi od mliječne masti i koristi se kao sastojak u pripremi hrane. Ima karakterističnu kremastu teksturu i bogat okus. Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama, vitaminom A i D, te se koristi u pečenju, kuhanju i kao namaz na kruhu.

Kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje je mliječni proizvod s kiselom okusom i kremastom teksturom. Koristi se kao dodatak jelima, umacima i desertima. Bogato je proteinima, kalcijem i vitaminom B12.

Pavlaka

Pavlaka je proizvod dobiven od mlijeka koji ima visok udio masti. Koristi se u kulinarstvu za pripremu umaka, juha, slastica i drugih jela. Osigurava kremastu teksturu i bogat okus.

Sladoled

Sladoled je hladna poslastica koja se proizvodi od mlijeka, šećera i drugih sastojaka. Dolazi u različitim okusima i teksturama, te je omiljen među mnogim ljudima. Sladoled je bogat ugljikohidratima, proteinima i kalcijem.

Whey protein

Whey protein je dodatak prehrani koji se dobiva iz sirutke, nusproizvoda proizvodnje sira. Koristi se u fitness industriji kao izvor proteina za izgradnju mišićne mase. Whey protein je brzo probavljiv i bogat aminokiselinama.

  Ocijeni članak!