Čime se mravi hrane

Trenutno pregledavate Čime se mravi hrane
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:2 rujna, 2023

Prehrambene navike mrava

Mravi su izuzetno prilagodljivi insekti koji se hrane raznovrsnom hranom. Njihove prehrambene navike ovise o vrsti mrava i okolišu u kojem žive. Uglavnom, mravi se hrane biljnim materijalom, životinjskim ostacima i drugim insektima.

Biljni izvori hrane

Većina vrsta mrava preferira slatku hranu koju pronalaze u nektaru cvijetova, medučicama i izlučevinama lisnih uši. Također, neki mravi se hrane plodovima, sjemenkama, lišćem i drugim dijelovima biljaka.

Životinjski izvori hrane

Osim biljnog materijala, mravi se hrane i životinjskim ostacima kao što su mrtve životinje, insekti, paučina i jaja drugih insekata. Neki mravi su čak mesojedi i love manje životinje kao izvor hrane.

Prehrana kroz simbiozu

Interakcija mrava s drugim organizmima omogućuje im pristup raznovrsnoj hrani. Primjerice, neki mravi njeguju kukce koji proizvode mednu rosu, a zauzvrat mravi štite te kukce od prirodnih neprijatelja. Također, postoje i vrste mrava koje uzgajaju gljivice za prehranu.

Prehrana mravih kraljica i larvi

Kraljice mrava i larve imaju posebne prehrambene potrebe. Kraljice se hrane posebnom vrstom hrane koju proizvode radilice, dok se larve hrane izlučevinama kraljice. Ove posebne prehrambene navike omogućuju razvoj i opstanak kolonije.

Izvor hrane u okolišu

Mravi su izuzetno prilagodljivi i mogu pronaći izvor hrane gotovo svugdje. Njihova sposobnost pronalaska hrane omogućuje im opstanak u različitim okolišima, uključujući šume, livade, vrtove i čak kuće ljudi.

Zaključak

Mravi su insekti koji se hrane raznovrsnom hranom, uključujući biljni materijal, životinjske ostatke i druge insekte. Njihove prehrambene navike ovise o vrsti mrava i okolišu u kojem žive. Njihova prilagodljivost omogućuje im pronalazak hrane u različitim okolišima i osigurava njihov opstanak kao vrste.

  Ocijeni članak!