Koji su zapovjedni blagdani

Trenutno pregledavate Koji su zapovjedni blagdani
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 srpnja, 2023

Blagdan rada

Blagdan rada, poznat i kao Međunarodni praznik rada, obilježava se 1. svibnja svake godine. Ovaj blagdan ima dugu povijest i posvećen je radnicima i njihovim pravima. Slavi se širom svijeta kao simbol solidarnosti i dostojanstva radničke klase.

Božić

Božić je kršćanski blagdan koji se slavi 25. prosinca svake godine. Ovo je vrijeme kada se obilježava rođenje Isusa Krista. Božić je jedan od najvažnijih blagdana u kršćanskoj tradiciji i obilježava se raznim obredima, darivanjem i okupljanjem obitelji i prijatelja.

Uskrs

Uskrs je također kršćanski blagdan, koji se slavi u nedjelju nakon prve proljetne pune mjesečine. Ovaj blagdan obilježava Isusovo uskrsnuće iz mrtvih i predstavlja temelj kršćanske vjere. Uskrs se slavi širom svijeta, a običaji uključuju bojanje jaja, traženje pisanica i uskrsne mise.

Državnost

Državnost je blagdan koji se slavi u mnogim zemljama kao spomen na dan kada su stekle neovisnost ili su postale suverene države. Ovaj blagdan ima različite datume u različitim zemljama, ali obično se obilježava s posebnim događanjima, paradama i vatrometima. Državnost je prilika za slavlje nacionalnog identiteta i ponosa.

Velika Gospa

Velika Gospa je katolički blagdan koji se slavi 15. kolovoza svake godine. Ovaj blagdan posvećen je Mariji, majci Isusa Krista. Velika Gospa je važan blagdan u mnogim katoličkim zemljama i obilježava se misama, procesijama i drugim vjerskim obredima.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, također poznat kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, slavi se 5. kolovoza svake godine u Hrvatskoj. Ovaj blagdan obilježava pobjedu u Domovinskom ratu i zahvalnost za slobodu i neovisnost Hrvatske. Obilježava se s raznim događanjima, ceremonijama i polaganjem vijenaca na spomenicima.

Božićni blagdani

Božićni blagdani obuhvaćaju razdoblje od 24. prosinca do 6. siječnja. Ovo je vrijeme kada se slavi Božić, ali također uključuje i druge blagdane poput Svetog Stjepana, Svetog Ivana i Tri kralja. Božićni blagdani su obilježeni vjerskim obredima, obiteljskim okupljanjima, darivanjem i tradicionalnim jelima.

  Ocijeni članak!