Čime se som hrani

Trenutno pregledavate Čime se som hrani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 svibnja, 2023

1. Prirodna ishrana

Som je slatkovodna riba koja se hrani raznovrsnom hranom. Njegova prirodna ishrana uključuje razne vrste riba, rakove, puževe i insekte. Som je poznat kao vrsta koja je sposobna konzumirati i veće plijenove.

2. Biljna ishrana

Iako su somovi pretežno mesojedi, u nekim slučajevima mogu se prehranjivati i biljnom hranom. U njihovoj prehrani mogu se naći alge, vodene biljke i ostaci biljnog materijala.

3. Hrana na dnu

Somovi su poznati kao dnožderi, što znači da se hrane hranom koja se nalazi na dnu vode. Oni koriste svoje brkove, koji su opremljeni osjetljivim receptorima, kako bi pronašli hranu poput crva, ličinki i drugih organizama koji žive na dnu.

4. Kako pronalaze hranu

Somovi koriste različite metode kako bi pronašli hranu. Jedna od njih je koristiti svoj fini osjet mirisa kako bi otkrili miris hrane u vodi. Također, koriste i svoj izvrstan osjet dodira kako bi pronašli hranu na dnu vode.

5. Utjecaj okoliša na ishranu

Ishrana somova može varirati ovisno o okolišu u kojem žive. Na primjer, u rijekama s obiljem ribe, somovi će se prehranjivati ribom. Međutim, u uvjetima gdje je riba manje dostupna, somovi će se preusmjeriti na drugu hranu koja je dostupna u njihovom okruženju.

6. Utjecaj veličine i dobi na ishranu

Velika somi će imati tendenciju da se hrane većom hranom, poput drugih riba. Mladi somovi, s druge strane, preferiraju manju hranu poput insekata i rakova. Ishrana somova može se mijenjati kako rastu i razvijaju se.

7. Hranjenje u zatočeništvu

Somovi se često drže u ribnjacima ili akvarijima, gdje se hrane posebno formuliranom hranom koja sadrži sve potrebne hranjive tvari. Ova hrana može se sastojati od ribe, mesa, povrća i drugih sastojaka koji zadovoljavaju prehrambene potrebe somova.

  Ocijeni članak!